Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση αμάχων από την υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα

Ρωσόφωνοι αξιωματούχοι που ανακοίνωσαν το πέρας της επιχείρησης δεν έδωσαν πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό των πολιτών.
Alexander Ermochenko via Reuters

Η απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία και είναι αντιμέτωπη με μια ουκρανική επίθεση έχει ολοκληρωθεί, ανακοίνωσε φιλορώσος αξιωματούχος.

″Η εργασία που οργανώνει την αναχώρηση των κατοίκων της αριστερής όχθης του (ποταμού) Δνείπερου προς ασφαλείς περιοχές στη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί”, είπε ο Σεργκέι Αξιόνοφ, διοικητής της Κριμαίας, της γειτονικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Ωστόσο δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αριθμό αμάχων που απομακρύνθηκαν και αρχικά γινόταν λόγος για 50.000 με 60.000.

Η Ουκρανία, που έχει εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή αφού κατάφερε σοβαρά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις σε άλλα μέτωπα, χαρακτηρίζει αυτές τις μεταφορές πληθυσμού ως παράνομους εκτοπισμούς

″Είμαι ευτυχής που αυτοί που ήθελαν να εγκαταλείψουν γρήγορα και με ασφάλεια την περιοχή που βομβαρδίζεται από τις ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να το κάνουν”, δήλωσε ο Αξιόνοφ στο Telegram, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στο πλάι του αναπληρωτή διευθυντή της προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο.

Την Τετάρτη αξιωματούχος των ρωσικών κατοχικών αρχών στη Χερσώνα, ο Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε πως τουλάχιστον 70.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.

Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ανέφερε στην καθημερινή έκθεσή της για τις τελευταίες 24 ώρες σήμερα πως ”η λεγόμενη ‘απομάκρυνση’ από το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της περιοχής της Χερσώνας συνεχίζεται”.

Σημείωσε μια ”ενίσχυση της εχθρικής ομάδας στο τμήμα της δεξιάς όχθης του ποταμού” της περιοχής της Χερσώνας.

Ο Αξιόνοφ είπε ακόμη ότι επισκέφθηκε με τον Κιριένκο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία και τέθηκε κατ΄επανάληψη στό στόχαστρο επικίνδυνων βομβαρδισμών για τους οποίους η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.

Οι δύο άνδρες ”συνάντησαν το προσωπικό και αξιολόγησαν την κατάσταση στη ζώνη του σταθμού”, σύμφωνα με τον Αξιόνοφ.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή