Ουκρανία: Έως 60.000 αμάχους απομακρύνουν οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις από την Χερσώνα

Οι διορισμένοι από την Ρωσία επικεφαλής υποστηρίζουν πως οι "επιθέσεις" των δυνάμεων του Κιέβου θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους. Τι συμβαίνει στο μέτωπο της Χερσώνας.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της κατεχόμενης νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας δηλώνει ότι περίπου 50.000-60.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν στη Ρωσία και στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, όπως μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η εκκένωση ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Γενικό Διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία, στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν ο οποίος είπε πως ”Η κατάσταση σε αυτήν την περιοχή είναι δύσκολη. Ο εχθρός σκόπιμα χτυπά υποδομές και κτίρια κατοικιών”.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Χερσώνα έχουν υποχωρήσει κατά 20-30 χιλιόμετρα τις τελευταίες εβδομάδες και κινδυνεύουν να στριμωχτούν στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο μήκους 2.200 χιλιομέτρων που διχοτομεί την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την εκκένωση, η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ημέρες, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Σάλντο, διορισμένο από τη Ρωσία επικεφαλής στην περιοχή. Ήδη, πολίτες λαμβάνουν σχετικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο επίσης κατοχικός αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ τονίζει πως οι άμαχοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη όσο το δυνατόν ταχύτερα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αρχίσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.

Οι δυνάμεις το Κιέβου ”θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας”, δήλωσε ο Στρεμούσοφ. ”Σας ζητώ να πάρετε τα λόγια μου στα σοβαρά: εκκενώστε την πόλη το συντομότερο δυνατόν”, ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Λίγο αργότερα πρόσθεσε πως σήμερα (Τετάρτη) η κατάσταση στο μέτωπο είναι σταθερή, όμως οι πολίτες θα πρέπει να καταφύγουν στην αριστερή όχθη. ”Κινηθείτε το ταχύτερο δυνατόν, παρακαλώ”.

Παραδοχή για ”τεταμένη” κατάσταση στο μέτωπο της Χερσώνας

Στο μεταξύ, ο στρατηγός Σουροβίκιν, την Τρίτη προχώρησε και σε μια δημόσια σπάνια σπάνια παραδοχή των πιέσεων που δέχονταν οι ρωσικές δυνάμεις από τις ουκρανικές για την ανακατάληψη νότιων και ανατολικών περιοχών της χώρας που η Μόσχα ”προσάρτησε” πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο δε Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, μέλος του συμβουλίου που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία που κυβερνά τη Ζαπορίζια (επίσης νότια) είπε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ενίσχυσαν τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά της υπό ρωσική κατοχή περιοχή Ενερχοντάρ - της πόλης όπου ζουν πολλοί από τους υπαλλήλους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Τα πυρά πυροβολικού έπληξαν τα περίχωρα της πόλης και υπήρξαν 10 χτυπήματα γύρω από έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό, είπε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Τετάρτη.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Reuters, ο Ντμίτρο Ορλόφ, τον οποίο το Κίεβο αναγνωρίζει ως νόμιμο δήμαρχο του Ενερχοντάρ, κατηγόρησε τη Ρωσία για τον βομβαρδισμό. ”Οι βομβαρδισμοί, πρώτα της βιομηχανικής ζώνης, και μετά της ίδιας της πόλης, άρχισαν γύρω στα μεσάνυχτα και δεν σταμάτησαν το πρωί”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι αναμένει να επιστρέψει ”σύντομα” στην Ουκρανία εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από τις εγκαταστάσεις στην Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις το τελευταίο 24ωρο πραγματοποίησαν επιθέσεις με κατευθυνόμενους πυραύλους κρουζ, σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και της Ζαπορίζια.”Επιπλέον, οι κατακτητές χρησιμοποίησαν 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 ιρανικής κατασκευής, 10 εκ των οποίων καταρρίφθηκαν”, ανέφερε το Κίεβο.

Πηγές: Tass, Ria Novosti, Reuters

Δημοφιλή