Μυστήριο με τους θανάτους δεκάδων παιδιών στην Ινδονησία από αιφνίδια οξεία νεφρική βλάβη

Συνολικά 204 έχουν παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα υγείας ενώ οι αρχές συστήνουν ειδική επιτροπή για να διερευνήσει την υπόθεση.
Παιδιά σε σχολείο στην Ινδονησία
Παιδιά σε σχολείο στην Ινδονησία
NurPhoto via Getty Images

Συνολικά 99 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αιφνίδιας εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης στην Ινδονησία, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στην Τζακάρτα, καθώς ομάδα ειδικών έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τη ραγδαία αύξηση αυτών των περιπτώσεων. Συνολικά νοσούν 204.

Η υπόθεση αποκαλύπτεται περίπου δυο εβδομάδες αφού στην Γκάμπια ανακοινώθηκε πως για τον αιφνίδιο θάνατο 70 παιδιών φαίνεται να ευθύνεται σιρόπι παρακεταμόλης για τον βήχα και την καταρροή που τους χορηγήθηκε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε πως τέσσερα σιρόπια της ινδικής εταιρείας Maiden Pharmaceuticals Ltd, με έδρα το Νέο Δελχί της Ινδίας, που πωλούνταν στη Ζάμπια περιείχαν «απαράδεκτα» υψηλά επίπεδα διαιθυλαινογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που χρησιμοποιούνται ως αντιψυκτικά και η κατάποσή τους μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Αν και στελέχη του οργανισμού τροφίμων της Ινδονησίας διαβεβαίωσαν πως τα προϊόντα αυτά δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, κατόπιν ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν τη χρήση των επίμαχων συστατικών σε όλα τα φαρμακευτικά σιρόπια για παιδιά.

Σύμφωνα με τη Σίτι Νάντια Ταρμίζι, στέλεχος του υπουργείου Υγείας, έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο 189 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης παιδιών στη χώρα. Στην πλειονότητά τους, ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Τα 74 από αυτά πέθαναν.

«Δεν έχουμε (σ.σ. εξιχνιάσει) την αιτία ακόμη, το ερευνάμε», τόνισε η αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ινδονησιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως συστήθηκε κλιμάκιο ειδικών για να ερευνήσει τα ραγδαία αυξημένα περιστατικά σοβαρών νεφρικών βλαβών και οξείας νεφρικής βλάβης παιδιών. Το κλιμάκιο αποτελούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, του παιδιατρικού συλλόγου και του ΠΟΥ.

Το υπουργείο Υγείας λέει πως βρίσκεται σε επαφή με τους ειδικούς του Οργανισμού που ερευνούν τα περιστατικά στην Γκάμπια.

Σε επιστολή του υπουργείου με χθεσινή ημερομηνία (Τρίτη 18η Οκτωβρίου) που περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, δίνεται εντολή να συλλεχθούν από τα νοσοκομεία δείγματα όλων των σκευασμάτων που έδωσαν οι οικογένειες στα παιδιά τους, προκειμένου να διενεργηθούν εσπευσμένα τοξικολογικές εξετάσεις.

Στην επιστολή, το υπουργείο αναφέρει πως θα ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η πώληση όλων των σιροπιών για παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή