Και όμως τα χρυσόψαρα έχουν τελικά καλή μνήμη, σύμφωνα με επιστήμονες

Τα ψάρια συνέχισαν επίσης να κολυμπούν στη σωστή απόσταση ακόμη και όταν η θέση εκκίνησης τους ήταν μετατοπισμένη προς τα εμπρός.
Zarah Milagrosa / EyeEm via Getty Images

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέδειξαν ότι τα χρυσόψαρα έχουν τελικά καλή μνήμη κόντρα στην έκφραση «μνήμη χρυσόψαρου» που θέλει τα εν λόγω ψάρια να ξεχνούν γρήγορα.

Η ομάδα εκπαίδευσε εννέα ψάρια να «ταξιδέψουν» για 70 εκατοστά και να επιστρέψουν, λαμβάνοντας στο τέλος της διαδρομής τροφή ως ανταμοιβή.
Τα ψάρια μπόρεσαν να διανύσουν με ακρίβεια την απόσταση πράγμα που, σύμφωνα με την έρευνα, διαψεύδει τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα χρυσόψαρα έχουν μικρή έως καθόλου μνήμη, αναφέρει το BBC.

Οι επιστήμονες του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου ήθελαν να διαπιστώσουν αν τα ψάρια έχουν τρόπους πλοήγησης παρόμοιους με τα ζώα της ξηράς.

Χρησιμοποίησαν ένα στενό ενυδρείο με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κάθετων λωρίδων ανά δύο εκατοστά.

Όταν τα χρυσόψαρα έφταναν στην καθορισμένη απόσταση, τα ψάρια παρακινούνταν με ένα εξωτερικό σύνθημα ερέθισμα από τους επιστήμονες (π.χ. ένας ερευνητής που κουνούσε το χέρι του) να κολυμπήσουν πίσω στην αρχική θέση για να πάρουν την τροφή που τους έδιναν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν αν τα ψάρια θα κολυμπούσαν την ίδια απόσταση αν άλλαζε η θέση εκκίνησης και αν αφαιρούνταν το εξωτερικό σύνθημα.

Διαπίστωσαν ότι οκτώ από τα εννέα ψάρια θυμούνταν με ακρίβεια πότε έπρεπε να γυρίσουν πίσω για να πάρουν την ανταμοιβή τους, χωρίς να τους ζητηθεί μέσω κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος.

Τα ψάρια συνέχισαν επίσης να κολυμπούν στη σωστή απόσταση ακόμη και όταν η θέση εκκίνησης τους ήταν μετατοπισμένη προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα χρυσόψαρα υπολογίζουν τις αποστάσεις αναζητώντας τη φαινομενική κίνηση των μοτίβων στο περιβάλλον τους, που ονομάζεται οπτική ροή.

Δημοφιλή