ΠΟΥ: Συναγερμός με σιρόπια βήχα που φτιάχονται στην Ινδία μετά τον θάνατο παιδιών

Ο θάνατοι 66 παιδιών στην Γκάμπια φαίνεται να συνδέονται με τα συγκεκριμένα φάρμακα.
|
DEV IMAGES via Getty Images

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τέσσερα σιρόπια για τον βήχα, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι μπορεί να συνδέονται με τον θάνατο 66 παιδιών στη Γκάμπια.

Τα σιρόπια έχουν «δυνητικά συνδεθεί με οξείες νεφρικές βλάβες και 66 θανάτους παιδιών», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ήρθαν μετά από δοκιμές σε πολλά φαρμακευτικά σιρόπια που ήταν ύποπτα για τους θανάτους παιδιών στη μικροσκοπική χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Ο Τέντρος είπε στους δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ διεξήγαγε έρευνα με τις ινδικές ρυθμιστικές αρχές και την εταιρεία που παρασκευάζει τα σιρόπια, την Maiden Pharmaceuticals Ltd με έδρα το Νέο Δελχί.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε προειδοποίηση για τα ύποπτα ιατρικά προϊόντα την Τετάρτη, ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να αφαιρέσουν τα προϊόντα της Maiden Pharma από την αγορά.

Τα προϊόντα μπορεί να έχουν διανεμηθεί και αλλού μέσω ανεπίσημων αγορών, αλλά μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο στην Γκάμπια, ανέφερε ο ΠΟΥ στην προειδοποίησή του.

Η ειδοποίηση αφορά τέσσερα προϊόντα: το πόσιμο διάλυμα Promethazine, το σιρόπι βήχα Kofexmalin Baby, το σιρόπι βήχα Makoff Baby και το σιρόπι για κρύωμα Magrip N.

Η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαίωσε «μη αποδεκτές» ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Οι γιατροί στην Γκάμπια είχαν κρούσει καμπανάκι κινδύνου ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, αφού δεκάδες παιδιά άρχισαν να αρρωσταίνουν εμφανίζοντας νεφρικά προβλήματα. Οι θάνατοι μπέρδεψαν τους γιατρούς πριν εμφανιστεί ένα ίδιο μοτίβο: δεκάδες ασθενείς ηλικίας κάτω των πέντε ετών αρρώστησαν τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη λήψη ενός σιροπιού παρακεταμόλης.

Παρόμοια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σιρόπια, αλλά το αρμόδιο υπουργείο της χώρας αναμένει την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η πώληση προϊόντων που κατασκευάζει η Maiden Pharmaceuticals έχει απαγορευτεί. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, ορισμένα από τα σιρόπια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε ιδιωτικές κλινικές και σε νοσοκομεία.

Η Maiden Pharmaceuticals παράγει φάρμακα στις εγκαταστάσεις της στην Ινδία, τα οποία στη συνέχεια πουλά στην εγχώρια αγορά καθώς και τα εξάγει σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)