Χατζηδάκης: Τρεις δουλειές, τρεις αρνήσεις και διαγραφή από τα Μητρώα, είναι Αστυνομία Ανέργων;

Σε μία από τις σπάνιες έντονες αντιδράσεις του, ο υπουργός Εργασίας στρέφεται σε ανάρτησή του στο Facebook κατά του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει για «σχολιαστές στο Twitter».
 (AP Photo/Thanassis Stavrakis, File)
(AP Photo/Thanassis Stavrakis, File)
via Associated Press
«Ας μου απαντήσει κάποιος: Θα θεωρούσατε «Αστυνομία Ανέργων» ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) όταν του προσφερθούν 3 κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις 3; Πιστεύετε ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό, όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι «σχολιαστές» στο Twitter;» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook o υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Με αυτή την ανάρτηση απαντά ουσιαστικά στην κριτική δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από «σχολιαστές στο Twitter», όπως τους χαρακτηρίζει ο ίδιος, για το νέο μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε σχέση με τις διαδικασίες εύρεσης εργασίας για ανέργους και για την χορήγηση ή μη επιδόματος εργασίας κατά περίπτωση.
O υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε φωτογραφία αρχείου, 2017. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
O υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε φωτογραφία αρχείου, 2017. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει στην συνέχεια, στην ίδια ανάρτηση:
«Αυτό το σύστημα πράγματι υιοθετήσαμε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» και τώρα μετά την έκδοση των επιμέρους αποφάσεων θα τεθεί σε εφαρμογή. Στον άνεργο, ο οποίος δηλώνει ούτως ή άλλως στη ΔΥΠΑ τα στοιχεία του προφίλ του, θα προσφέρονται δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και τη διαδρομή του και κοντά στον τόπο κατοικίας του. Όχι όποια δουλειά βρεθεί στα αρχεία της ΔΥΠΑ! Όχι χωρίς κριτήρια σαν κι αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Έτσι γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη! Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Είναι άραγε παράλογο; Είναι άδικο; Είναι αντικοινωνικό;
Μια παρόμοια διάταξη είχε θεσπιστεί στην πατρίδα μας από το 1955, αλλά έμεινε ανενεργή. Διότι καμία κυβέρνηση δεν την είχε εφαρμόσει από τον φόβο του περιβόητου πολιτικού κόστους. Κόστος όμως έχουν οι κυβερνήσεις όταν δεν εφαρμόζουν κανόνες κοινής λογικής. Και τότε είναι που βρίσκονται πράγματι απέναντι στην κοινωνία. Θα προχωρήσουμε λοιπόν μπροστά με αυτή τη ρύθμιση, ξέροντας ότι τόσο η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας όσο και οι ίδιοι άνεργοι που ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά τη στηρίζουν. Όπως στηρίζουν και την άλλη ρύθμιση που θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή: Τα υπόλοιπα ωφελήματα της ΔΥΠΑ (ειδική μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Κοινωνικός Τουρισμός, εκπτωτική πολιτική για τις συγκοινωνίες, τα θέατρα κτλ) να καλύπτουν εγγεγραμμένους στα Μητρώα του πρώην ΟΑΕΔ που πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Όχι εγγεγραμμένους ανέργους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με εισοδήματα 40.000-50.000 ευρώ. (Με εισόδημα για παράδειγμα πάνω από 30.0000 ευρώ κατά δήλωσή τους ήταν 12.949 εγγεγραμμένοι εκ των οποίων 1.232 για πάνω από 10 χρόνια).
Η κυβέρνηση δίνει προφανώς προτεραιότητα στην απασχόληση. Με τη δική μας άλλωστε πολιτική η ανεργία έχει περιοριστεί από 17,5% -που την κληρονομήσαμε- στο 12,5%. Αυτό έγινε χάρη στα μέτρα που υιοθετήσαμε για τη μείωση της φορολογίας. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Την απλούστευση της αδειοδότησης. Τον νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας που ισορροπεί επιτυχώς ανάμεσα στην προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, ιδιαίτερα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Άλλο όμως είναι η ουσιαστική στήριξη της απασχόλησης κι άλλο η επιβράβευση αθέμιτων πρακτικών που δεν τις θέλουν ούτε οι ίδιοι οι άνεργοι που αναζητούν πράγματι δουλειά ούτε η κοινωνία στο σύνολο της.
Προχωρούμε λοιπόν εφαρμόζοντας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης. Χωρίς φόβο για τις αντιδράσεις όλων εκείνων που αναμασούν απλώς συνθήματα του παρελθόντος. Μια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα!»