Η Ευρώπη χάνει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αέριου της εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Το Γκρόνινγκεν, που ανακαλύφθηκε το 1959 στις ολλανδικές ακτές και τέθηκε σε παραγωγή το 1963, έχει τη δυνατότητα να καλύψει την απώλεια ρωσικού αερίου
Cris Toala Olivares via Getty Images

Κάτω από το έδαφος της Ολλανδίας βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης, μεγαλύτερο και από αυτό της Νορβηγίας ενώ συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα του κόσμου.

Το Γκρόνινγκεν, που ανακαλύφθηκε το 1959 στις ολλανδικές ακτές και τέθηκε σε παραγωγή το 1963, έχει τη δυνατότητα να εφοδιάσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη και να καλύψει ακόμη και το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Γερμανίας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρόλα αυτά, η ολλανδική κυβέρνηση πρόκειται να το κλείσει άμεσα εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που προκαλούνται από τις γεωτρήσεις σε βάθος 2.500 και 3.000 μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Το Γκρόνινγκεν ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας βασικός πυλώνας φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 1963 έως και σήμερα.

Cris Toala Olivares via Getty Images

Μισό αιώνα μετά την εκμετάλευση του, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα — αξία που υπολογίζεται σε περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τα τελευταία 60 χρόνια η Ολλανδία είχε συνολικά κέρδη 428 δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, από τα οποία το ολλανδικό κράτος έλαβε 363,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Het Financieele Dagblad.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι, ότι το κοίτασμα παραμένει ενεργό καθώς υπάρχει περιθώριο εξόρυξης περίπου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, περισσότερο από αυτό που ρέει σήμερα, σύμφωνα με τη Shell Plc και την Exxon, τους δύο μεγάλους εταίρους που συμμετέχουν στη λειτουργία του.

Ισχυροί σεισμοί στην κοινωνία

Το μεγάλο εμπόδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος, είναι η σθεναρή αντίδραση των κατοίκων που αναγκάζουν την κυβέρνηση να λάβει μια τέτοια απόφαση εν όψη ενός δύσκολου, ενεργειακά χειμώνα για την Ευρώπη.

Το Γκρόνινγκεν κατέγραψε τις πρώτες μικρές δονήσεις του το 1986. Από τότε, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες άλλοι. Αν και οι περισσότερες δονήσεις είναι μικρές, το 2012 έναν σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών έπληξε την επαρχία, με αποτέλεσμα χιλιάδες αξιώσεις για υλικές ζημιές.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει ζημιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων του Γκρόνινγκεν.

Photographer: Imke Lass
Photographer: Imke Lass
Bloomberg

Περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012 επειδή οι σεισμοί τα έχουν καταστήσει επικίνδυνα, σύμφωνα με το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Ο Ρούτε απηύθυνε δημόσια συγγνώμη ενώπιον του κοινοβουλίου το 2019, ωτόσο η ολλανδική κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορείται ότι δεν ήταν ευαίσθητη απέναντι στους πολίτες και προτίμησε το μεγάλο κέρδος.

Από το 2014, η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε ολοένα αυστηρότερα όρια για την εξόρυξη φυσικού αερίου μειώνοντας την από 54 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2013 σε μόλις 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος.

Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Γερμανίας

Σύμφωνα με τη Shell, μετά τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου από τον Nord Stream, η Ολλανδία θα μπορούσε να καλύψει τα 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που εισήγαγε η Γερμανία από τη Ρωσία πέρυσι.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν είπε σε πρόσφατη ομιλία του, ότι η Ολλανδία θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της να κλείσει το Γκρόνινγκεν καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, αν και δεν θα αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο συνέχισεις της λειοτυργίας του Γκρόνινγκεν «μόνο σε μια ακραία περίπτωση, όπου όλα θα πάνε στραβά», επιμένει στην αρχική του υπόσχεση.