Για την ενέργεια και την τουρκική επιθετικότητα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην Πράγα

Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά για τη «στροφή» της Κομισιόν στο θέμα του πλαφόν – Άγνωστο αν θα συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Σε επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων μετατρέπεται η Πράγα, καθώς στην πρωτεύουσα της Τσεχίας θα διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο Παρασκευή η Σύνοδος του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βασικό θέμα των συζητήσεων θα είναι το ενεργειακό και κυρίως η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου. Όμως το έντονο ενδιαφέρον της Αθήνας προκαλεί και η παρουσία στην Πράγα του πάντα απρόβλεπτου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επιστολή φον ντερ Λάιεν αποτελεί δικαίωση για τον Κ. Μητσοτάκη», λένε από την κυβέρνηση

Το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας θεωρείται από την Αθήνα κομβικό καθώς –όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης- μόνο με ευρωπαϊκή παρέμβαση μπορεί να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση. Οι τελευταίες εξελίξεις, ειδικά η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., έχουν προκαλέσει ικανοποίηση στην κυβέρνηση η οποία κάνει λόγο για δικαίωση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Ελλάδας και άλλων 14 κρατών-μελών της Ε.Ε. για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, κρίνεται από την Αθήνα ως μία σημαντική κίνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της χειραγώγησης των αγορών ενέργειας από τη Ρωσία.

Στην επιστολή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε ξεχωριστά και ανώτατο όριο στο κόστος του αερίου που προορίζεται συγκεκριμένα για ηλεκτροπαραγωγή.

Σε ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων από την Πρόεδρο της Κομισιόν δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του πρωθυπουργού να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση και προσθέτουν –όπως σημειώνει και σε σχετική του δήλωση ο Γιάννης Οικονόμου- ότι αυτές οι θέσεις πρέπει πλέον να γίνουν αποφάσεις ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση είναι ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να επισημαίνει, με απτά επιχειρήματα και στοιχεία, την ανάγκη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών συνθηκών που βιώνει η Ευρώπη. Στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Πράγα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά και στο περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων αλλά και στην κρισιμότητα της κατάστασης που δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.

Ο πρωθυπουργός θα είναι συμπρόεδρος σήμερα Πέμπτη σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η θεματική είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτζ, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας.

Το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας θα θέσει ο πρωθυπουργός

Αν το ενεργειακό είναι το ένα μεγάλο θέμα για την ελληνική πλευρά, τα ελληνοτουρκικά είναι το δεύτερο. Ειδικά από την στιγμή που στην Πράγα θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποια πιθανή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την ελληνική πλευρά έχει δηλωθεί επανειλημμένα ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δυναμιτίσει το κλίμα με τις γνωστές ακραίες του δηλώσεις, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά.

Για την ώρα συνεχίζονται καθημερινά οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες και –όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση- είναι σαφές στη διεθνή κοινότητα ποιος είναι αυτός που προκαλεί, απειλεί και προβαίνει σε επιθετικές κινήσεις.

Πάντως σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο Πρόεδρο (στην Ολομέλεια έναρξης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας), δεν είναι όμως ακόμη σαφές αν σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα Πέμπτη 6/10, θα συμπέσουν σε δικαίωμα λόγου.

Το βέβαιο είναι -όπως υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση- ότι αύριο Παρασκευή 7/10, στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.