Ομιλία Τραμπ για την 25η Μαρτίου με καπελάκι στα ελληνικά (και λάθος μετάφραση;)

«Ζείτε με τις αξίες- θεμέλιο του μεγαλείου της Αμερικής».

«Οι ΗΠΑ έχουν διαμορφωθεί, σε σημαντικό βαθμό, από τον ελληνικό πολιτισμό» επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τον χαιρετισμό του στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Το Τραμπ μάλιστα κατά την έναρξη της ομιλία του εμφανίστηκε με ένα κόκκινο καπέλο τύπου τζόκεϋ σαν αυτά που και ο ίδιος φορά συχνά. Σε αυτό ήταν γραμμένο στα ελληνικά «Κανε την Αμερικη Ξανα Μεγαλη» (χωρίς τόνους) στην ελληνική γλώσσα. Φυσικά ήταν η μετάφραση και προεκλογικού συνθήματος της εκστρατείας Τραμπ «Make America Great Again».

Το καπέλο, όπως είπε, του δόθηκε πριν ανέβει το πόντιουμ και αν και το σλόγκαν αφορούσε τις ΗΠΑ ο Τραμπ απευθυνόμενος στο κοινό του είπε: «Ξέρετε τι γράφει εδώ; Κάντε την Ελλάδα μεγάλη ξανά. Σωστά;» (πρώτα 40 δευτερόλεπτα του βίντεο)...Εάν δεν είχε ενημερωθεί για το τι πραγματικά έγραφε το καπέλο- και άρα μετέφρασε λάθος το σλόγκαν- ή εάν σκόπιμα αντικατέστησε τις λέξεις στον προφορικό λόγο δεν είναι σαφές.

white house/youtube

Η Ελλάδα της Δημοκρατίας

Κατά την ομιλία του ο Τραμπ έκανε εκτενή αναφορά στην Ελλάδα ως τη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και τόνισε την προσφορά του Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναφερόμενος στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη και στην μεγάλη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων σε όλες τις επιστήμες. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο αρχαίο ελληνικό ρητό ότι «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο».

Ο Ντ.Τραμπ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και έκανε ειδική μνεία σε συγκεκριμένα άτομα στο ακροατήριο ως παραδείγματα Ελλήνων που συνεισέφεραν στην Αμερική μέσω της υπηρεσίας του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις , μέσω του αθλητισμού και μέσω της σκληρής δουλειάς είτε σε προσωπικές επιχειρήσεις είτε μέσω της υπηρεσίας στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, φροντίδα και πρώτες ανάγκες.

Τα άτομα αυτά είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος τέθηκαν με την προσφορά τους στις υπηρεσίες της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και γενικά του αμερικανικού ονείρου . Είστε ένα λαός που δεν το βάζει κάτω , έχετε δημιουργήσει στενούς δεσμούς εδώ και η Αμερική είναι υπερήφανη για εσάς, ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος .

«Οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό» ανέφερε ο Πρόεδρος Τραμπ . «Ζείτε με τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο του μεγαλείου της Αμερικής, τιμάτε τη σκληρή δουλειά, αγαπάτε τις οικογένειές σας, εμπλουτίζετε τον πολιτισμό μας, αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είπε πως είναι συμβολικό το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται στον Λευκό Οίκο που συμβολίζει την ελευθερία την οποία αντιπροσωπεύει η Αμερική.

Πηγές: Fox News, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή