Όσα γνωρίζουμε για το σκάνδαλο Novartis. Οι μάρτυρες-κλειδιά, οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και η δικογραφία που σήμερα πάει στη Βουλή

Όσα γνωρίζουμε για το σκάνδαλο Novartis. Οι μάρτυρες-κλειδιά, οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και η δικογραφία που σήμερα πάει στη Βουλή
Vivek Prakash / Reuters

Εξεταστική Επιτροπή και ακολούθως Προκαταρκτική Επιτροπή για τα αδικήματα που θα έχουν διαπιστωθεί είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την διαχείριση του μεγάλου σκανδάλου της Novartis. Tο μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να σταλεί στη Βουλή η ογκώδης δικογραφία από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η δικογραφία που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να βασίζεται στις καταθέσεις δύο εκ των τεσσάρων προστατευομένων μαρτύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες για το παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis. Οι μαρτυρίες αυτές θα πρέπει να κριθούν με βάση το ελληνικό ποινικό σύστημα που ακόμη έχει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο νόμο που προστατεύει τους υπουργούς από καταγγελίες εις βάρος τους παρέχοντας σε αυτούς την σύντομη παραγραφή (π.χ. το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία). Όμως υπάρχουν αδικήματα για τα οποία δεν υπάρχει η σύντομη παραγραφή (π.χ. το ξέπλυμα χρήματος) για τα οποία έκαναν ειδική αναφορά εξερχόμενοι του Μαξίμου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Με βάση τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στις καταθέσεις και τα προβλεπόμενα στο νομικό σύστημα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η προσφορότερη λύση είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα εκτιμήσει ποια είναι τα μη παραγεγραμμένα αδικήματα και ποια πρόσωπα εμπλέκονται σε αυτά. Έτσι η Βουλή θα μπορεί με ισχυρότερη ασφάλεια δικαίου και για συγκεκριμένα αδικήματα να στείλει πολιτικά πρόσωπα σε Προκαταρκτική Επιτροπή η οποία με σύντομη διαδικασία θα αποφασίσει τυχόν παραπομπή στη Δικαιοσύνη.


Επισημαίνεται ότι σήμερα, Τρίτη η Βουλή έχει εν ενεργεία Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία και μάλιστα η Επιτροπή αυτή εντός του Φεβρουαρίου πρόκειται να ανοίξει τον φάκελο της Novartis βάση της αρχικής δικογραφίας που έχει συντάξει η ελληνική δικαιοσύνη. Όμως η υφιστάμενη Εξεταστική θα διερευνήσει συνολικά την τιμολόγηση, το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και τις προμήθειες στην υγεία και όχι τις συγκεκριμένες καταθέσεις και τις συγκεκριμένες καταγγελίες που περιλαμβάνονται σε αυτές. Γι’ αυτό προκρίνεται η λύση της Εξεταστικής για την Novartis.


Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο Novartis ήρθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα ήταν μία χώρα «ειδικού ενδιαφέροντος» για την εταιρεία, διότι ήταν από εκείνες τις χώρες στις οποίες η τιμή που έδινε στα φάρμακα της Novartis καθόριζε διεθνώς την τιμή των φαρμάκων της εταιρείας. Έτσι εκτιμάται ότι μία μικρή αύξηση της τάξης των 10 λεπτών σε ένα φάρμακο μπορούσε να σημαίνει αύξηση κερδών έως και 25 εκατ. ευρώ για την Novartis!