Όσκαρ 2019: Ανακαλείται η απόφαση για βραβεύσεις στις διαφημίσεις μετά τον σάλο

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κορυφαίων σκηνοθετών, όπως ο Αλφόνσο Κουαρόν και ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο που προηγήθηκαν.
Chris Pizzello/Invision/AP

Οι σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν την (πρωτόγνωρη) απόφαση της
Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να βραβεύσει τους νικητές τεσσάρων σημαντικών κατηγοριών κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων της live τηλεοπτικής μετάδοσης των Όσκαρ, ανάγκασαν την Ακαδημία σε υπαναχώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι, δύο εβδομάδες πριν από την τελετή απονομής –κορυφαίο γεγονός στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία (με ό,τι αυτό σημαίνει)- η Ακαδημία, ανακοίνωσε ότι τέσσερις κατηγορίες, εν προκειμένω, Όσκαρ Φωτογραφίας, Μακιγιάζ και Κομμώσεων, Μοντάζ, και Μικρού Μήκους Live Action- θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων.

Ως ήταν ευνόητο, η απόφαση προκάλεσε σάλο. Ακολούθησαν αντιδράσεις
κορυφαίων σκηνοθετών, από τον Αλφόνσο Κουαρόν, τον Σπάικ λι μέχρι τον
Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, αλλά και ανοιχτή επιστολή της Ένωσης American Society of Cinematographers -που μεταξύ άλλων υπογράφουν ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Μπραντ Πιτ- στην οποία αναφέρεται: «Όταν η αναγνώριση αυτών οι οποίοι
υπογράφουν τη δημιουργία του εξαιρετικού κινηματογράφου απαξιώνεται από το ίδιο το ίδρυμα, σκοπός του οποίου είναι η προστασία του, τότε το πνεύμα της Ακαδημίας περί της προάσπισης του σινεμά ως συνεργατικής μορφής τέχνης παύει να υφίσταται».

Το βέβαιο είναι ότι η τελετή απονομής δεν θα ξεπεράσει σε διάρκεια τις τρεις ώρες. Σύμφωνα με την Ακαδημία, η φετινή απόφαση για την εξαίρεση των τεσσάρων κατηγοριών (οι οποίες θα μεταδίδονταν μαγνητοσκοπημένες) προέκυψε μετά από πιέσεις για τη διάρκεια της τελετής, που πέρυσι ήταν 3 ώρες και 53 λεπτά.

Τελικά, και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ακαδημίας, όλες οι
κατηγορίες – συνολικά 24- θα μεταδοθούν live.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή