Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Με απόφαση Χρυσοχοΐδη παύεται ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Carlos Duarte via Getty Images

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολυσύνθετη, δαιδαλώδη και πολυεπίπεδη υπόθεση του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για μια υπόθεση που θα διευρυνθεί περαιτέρω, με εθνικές και διεθνείς διαστάσεις Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, έχει διαταχθεί προκαταρκτική διαδικασία για τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για παθητική δωροδοκία.

Την ίδια στιγμή, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο Νίκος Βραχνής παύεται από τα καθήκοντα του.

Η υπόθεση -που βρίσκεται σε επίπεδο προκαταρκτικής έρευνας- συμπεριλαμβάνει 3 βασικά επίπεδα: Αυτό της παρένθετης μητρότητας, -παρενθέτες μητέρες – θύματα εκμετάλλευσης χωρίς την προβλεπόμενη αμοιβή. Από την ποινική δίωξη υπάρχουν μέχρι σήμερα 23 θύματα.

Το δεύτερο επίπεδο συμπεριλαμβάνει την εξαπάτηση γυναικών που υποβάλλονταν στη διαδικασία έγχυσης σπέρματος προκειμένου να τεκνοποιήσουν, χωρίς ωστόσο αυτό να συμβαίνει.

Το τρίτο επίπεδο αφορά στην παραποίηση στοιχείων, με χορήγηση σπέρματος σε άσχετες γυναίκες.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, η έρευνα αφορά:

1. Στη συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων.

2. Στην εμπορία ανθρώπων δια της στρατολόγηση, μεταφοράς, παράνομης κατακράτησης, υπόθαλψης μέσω της χρήσης εξαναγκαστικών μέσων, καθώς και μέσα από την παράσυρση γυναικών που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, με σκοπό την εκμετάλλευση τους.

3. Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων με αποκόμιση αθέμιτος όφελος από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή.

4. Πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ κατά μόνος και από κοινού.

5. Αγορά και πώληση γενετικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση τους.

6. Νομιμοποίηση εσόδων και εγκληματική δραστηριότητα με αντικείμενο που υπερβαίνει συνολικά τις 120.000 και με περιουσία προερχόμενη από τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης ερευνώνται πλημμελήματα, εκτός του πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κατερίνα Πολύζου, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να γεννηθούν και άλλα 5 έως 6 βρέφη που θα φιλοξενηθούν στο Νοσοκομείο, βρέφη για τα οποία η Εισαγγελία έχει δηλώσει ρητώς οτι πριν γίνει ο γεννετικός έλεγχος και του του DNA δεν θα δοθεί κανένα βρέφος για υιοθεσία.

Δημοφιλή