ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/09/2018 07:34 EEST

Παιδιά και εμβόλια: Πιο αυστηροί νόμοι στην Ευρώπη, κενά στην Ελλάδα

kokouu via Getty Images

Τα κενά του νομικού πλαισίου για τον εμβολιασμό των παιδιών που επισημάνθηκαν από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, σε συνδυασμό με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έδωσαν αφορμή για να έρθει και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των επιπτώσεων του αντιεμβολιαστκού κινήματος αλλά και της χαλαρότητας του θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας.

Όπως υπογράμμισαν οι παιδίατροι, η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης σε περίπτωση μη εμβολιασμού, αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης και ακυρώνει τον νόμο σε αυτό το σημείο. Με απλά λόγια, όπως εξήγησαν, είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους. Επιπλέον, αρκεί οι γονείς να προσκομίσουν βεβαίωση ιδιώτη παιδιάτρου ότι υπάρχει ζήτημα «πιθανών παρενεργειών» ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που εμπίπτει σε «προσωπικά δεδομένα» και το παιδί θα γραφτεί στο σχολείο.

Σε κάθε περίπτωση,ασθένειες ξεχασμένες όπως η ιλαρά, έχουν επιστρέψει στη χώρα μας με 3.500 κρούσματα και 4 θανάτους, γεγονός που κάνει πολλούς να ζητάνε αυστηροποίηση του πλαισίου, παρόλο που η χώρα μας έχει υψηλά ποσοστά σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών. Ένα βασικό επιχείρημα, το δίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μεταδοτικών Ασθενειών, που εκπέμπει σήμα κινδύνου μέσω των υψηλών ποσοστών ιλαράς στην Ελλάδα.

ecdc

Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Το 2018, η Γαλλία αποφάσισε ότι όσα παιδιά είχαν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου έπρεπε να κάνουν 11 υποχρεωτικά εμβόλια. Η υπουργός υγείας της Γαλλίας, Ανιέ Μπιζίν, δήλωνε πριν μερικούς μήνες ότι το 70% των παιδιών στη Γαλλία έχουν κάνει δέκα εμβόλια, ενώ το 80% των παιδιών έχουν κάνει περισσότερα από οκτώ. Και πάλι, η υπουργός θεωρεί ότι η κάλυψη εμβολιασμού στη Γαλλία «δεν είναι αρκετά υψηλή» για να ανταποκριθεί στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που καταδεικνύει ως κατάλληλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης το 95%, τουλάχιστον.
Το γαλλικό υπουργείο Υγείας άλλαξε τον νόμο, προκειμένου να προσεγγίσει αυτά τα ποσοστά. Πλέον αν οι γονείς αρνηθούν να κάνουν στα παιδιά τους τα εμβόλια, τότε δεν γίνονται δεκτά στο σχολείο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

―――――――――――――――――――――――――――――――――――

Σχετικά: Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά από την ιλαρά; Τι ορίζει ο νόμος, τι λέει η επιστήμη και γιατί ορισμένοι γονείς δεν πείθονται

Έφτασε το κίνημα κατά των εμβολίων (και) στην Ελλάδα;

―――――――――――――――――――――――――――――――――――

Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πλην της Ελλάδας, παρατηρείται επίσης έξαρση της ιλαράς. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 30 Ιουνίου 2017, έχουν σημειωθεί, συνολικά στην Ευρώπη, περισσότερα από 14.000 κρούσματα ιλαράς, με 34 θανάτους.
Στη Γαλλία τα κρούσματα ιλαράς ήταν 429 σε αυτό το διάστημα αντιπροσωπεύοντας το 3% επί του συνόλου στην Ευρώπη, ενώ η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην Ιταλία (4.521 κρούσματα, 37%), στη Ρουμανία (4.276 και 35%), τη Γερμανία (1.124 και 9%), Μεγάλη Βρετανία (663 και 5%), σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μεταδοτικών Ασθενειών.

Στην Ιταλία, η πλειοψηφία των περιπτώσεων ιλαράς (89%) παρουσιάστηκε σε μη εμβολιασμένα άτομα. Για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ιλαράς, η Ιταλία ακολουθεί το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για να γίνει δεκτό το παιδί στο σχολείο. Μάλιστα, επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους γονείς δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους και δεν γίνεται δεκτό κανένα αντεπιχείρημα για τον μη εμβολιασμό, σύμφωνα με το CNN.

Στη Γερμανία, θεσπίστηκε σχετική νομοθεσία τον περασμένο Ιούνιο όπου τα νηπιαγωγεία είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν το υπουργείο υγείας αν οι γονείς δεν προσκομίζουν αποδεικτικό εμβολιασμού των παιδιών τους.

Όσο για τις ΗΠΑ, σε όλες τις πολιτείες ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προκειμένου να γραφτούν τα παιδιά στο σχολείο, ωστόσο κάποιες πολιτείες επιτρέπουν εξαιρέσεις για ιατρικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους.

(Mε πληροφορίες από CNN, ECDC)