Ό,τι έγινε έγινε μέχρι τώρα. Ας μην χαθεί άλλος χρόνος. Ας φροντίσουμε για τα παιδιά! Για το χαμόγελό τους την πρώτη μέρα στο σχολείο. Να έχει τέτοια λάμψη, που καμιά μάσκα δεν θα μπορεί να κρύψει…
Image taken by Mayte Torres via Getty Images

Αυτή είναι η αποστολή μας. Να κάνουμε τα παιδιά μας να χαμογελούν. Να μην αφήνουμε περιθώριο σε καμία αγωνία, σε κανένα φόβο, σε καμιά ανασφάλεια, να προκαλεί αμυχές στην ψυχή τους, να ισιώνει το χαμόγελό τους. Η πρώτη μέρα στο σχολείο γεννά το πιο μεγάλο χαμόγελο των παιδιών. Θα ξαναβρεθούν με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, θα φορτωθούν βιβλία, μολύβια και χαρτιά, τα εργαλεία τους, με τα οποία χτίζουν το δικό τους αύριο. Θα ξεκινήσουν άλλη μια άγνωστη περίοδο – κάποια δε την πρώτη τους – ανακαλύψεων νέας γνώσης, νέων παραστάσεων, νέων απαντήσεων. Αυτή όλη η μαγεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας φιλοτεχνεί το χαμόγελο των παιδιών την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αυτή τη μαγεία πρέπει όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί, πολιτεία και επιστήμονες, να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, σε αυτή τη συγκυρία της υγειονομικής απειλής.

Εμείς, οι μεγάλοι, αν και… πρωτάκια σε μια τέτοια πρόκληση, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε το χαμόγελο των παιδιών μας, αυτές τις τόσο ιδιαίτερες μέρες τους. Το χαμόγελο όλων των παιδιών, τα οποία και καταλαβαίνουν και αισθάνονται και, κυρίως, διαισθάνονται και τις απειλές και τους κινδύνους. Θα έλεγα μάλιστα ότι η στάση τους όλη αυτή την περίοδο των τελευταίων έξι μηνών, πολλές φορές ξεπερνούσε σε υπευθυνότητα στάσεις και συμπεριφορές πολλών μεγαλύτερων και… σοφότερων.

Η ιστορία με τη μάσκα και η διαδικασία με την οποία εξελίσσεται αντί για προστασία, φαντάζει ως απειλή γι αυτό το χαμόγελο. Τα μάτια των παιδιών, τα μεγαλύτερα μάτια του κόσμου, που τίποτα δεν τους ξεφεύγει, βλέπουν να μετατρέπεται η χρήση της μάσκας στα σχολεία σε πεδίο γενικευμένης αντιπαράθεσης.

Τα κόμματα ανταλλάσουν πυρά και ανακοινώσεις με τέτοια οξύτητα, λες και αναφέρονται σε οικονομικά και εξοπλιστικά προγράμματα.

Η κοινωνία διχάζεται με μια ένταση που έχει χαρακτηριστικά εμφύλιας αναμέτρησης, ενώ ο φανατισμός ένθεν κακείθεν χτυπάει κόκκινο.

Συνωμοσολογίες, λοιδορίες, ύβρεις, απαξιωτικοί λόγοι, μέχρι και με μίσος διαποτίζουν τα κοινωνικά δίκτυα «μασκολάτρες» και «μασκομάχοι». Και οι μεν και οι δε δείχνουν να προσπαθούν με κάθε μέσο να φέρουν εις πέρας μια αποστολή, που δεν τους ανατέθηκε ποτέ κι από κανέναν. Ελάχιστος ωφέλιμος χώρος για ψύχραιμη σκέψη και υγιή προβληματισμό έχει απομείνει, λόγω της σκόνης αυτής της ανούσιας αναμέτρησης, που έχει σκεπάσει τη δημόσια σφαίρα.

Ως εδώ όμως!

Η ευθύνη όλων μας, κυρίως δε της πολιτείας, αλλά και των επιστημόνων είναι μεγάλη. Θα πρέπει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να καταρτιστεί και να ανακοινωθεί ένα καλά μελετημένο και στιβαρό σχέδιο έναρξης της σχολικής χρονιάς, ώστε να διαλύσει το νέφος αβεβαιότητας που παράγει αυτό το ζοφερό περιβάλλον. Χωρίς παλινωδίες και προσωπικές υστεροβουλίες. Χωρίς συνωστισμούς … ειδικών και αρμοδιών, όταν πρόκειται να ανακοινωθούν ευχάριστα μέτρα, αλλά κραυγαλέες απουσίες, όταν πρέπει να ανακοινωθούν δύσκολες, μα αναγκαίες, αποφάσεις.

Οι χειρισμοί για το θέμα της χρήσης της μάσκας στα σχολεία ανέδειξαν δυστυχώς αρκετές τέτοιες περιπτώσεις: Μάσκα παντού και για όλους έλεγαν τη μια μέρα αρμόδια χείλη, μάσκα μόνο στις αίθουσες και όχι στις αυλές των σχολείων δήλωναν λίγες ώρες μετά τα ίδια αρμόδια χείλη. Κι ενώ και στη μια περίπτωση και στην άλλη πάντα γινόταν επίκληση της τυφλής τήρησης των ομοφώνων εισηγήσεων των ειδικών, οι οποίοι υπεδείκνυαν τα παιδιά ως απειλή διασποράς, την ίδια στιγμή, ειδικοί – μέλη της εθνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων– περιφερόμενοι από κανάλι σε κανάλι, δήλωναν μέχρι χθες βράδυ, ότι τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες…

Το ακόμη πιο επικίνδυνο είναι ότι ενώ τόσο οι εκπρόσωποι της πολιτείας, όσο και οι εκπρόσωποι της επιστημονικής επιτροπής, δήλωναν ότι δεν συστήνεται η χρήση της μάσκας στις αυλές και στα διαλλείματα, ταυτόχρονα προσέθεταν μια εξαίρεση, την περίπτωση όπου υπάρχει συνωστισμός! Και ποιος θα κρίνει αν υπάρχει συνωστισμός στην αυλή; Ο δάσκαλος, ο επιστάτης, η δημοτική αστυνομία; Ποιος; Ποιος θα δώσει την εντολή στη διάρκεια ενός διαλλείματος στα παιδιά να φορέσουν μάσκα;

Ασάφειες και κενά που δεν βοηθούν, απεναντίας κάνουν διπλό κακό, αφού επιπλέον δίνουν τροφή στις στρατιές των φανατικών της μιας και της άλλης πλευράς και βαθαίνουν το διχαστικό ρήγμα.

Ως εδώ λοιπόν!

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις των ειδικών. Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα οι ειδικοί γι αυτό το κρίσιμο θέμα να αποκτήσουν εκπροσώπηση και οι ανακοινώσεις να περιβάλλονται από ένα ισχυρό θεσμικό κέλυφος.

Στο μεταξύ οι χθεσινοβραδινές αναθεωρημένες συστάσεις του ΠΟΥ, είναι σαφείς και ξεκάθαρες, καθώς «συστήνεται η χρήση μάσκας από τα παιδιά άνω των 12 ετών ιδίως όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους και εφόσον υπάρχει ευρεία διάδοση του νέου κορονοϊού στη συγκεκριμένη ζώνη».

Πολιτεία και επιστήμονες ας πατήσουν πάνω σε αυτές κι ας τις προσαρμόσουν στα υγειονομικά δεδομένα της χώρας.

Ό,τι έγινε έγινε μέχρι τώρα. Ας μην χαθεί άλλος χρόνος.

Ας φροντίσουμε για τα παιδιά!

Για το χαμόγελό τους την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Να έχει τέτοια λάμψη, που καμιά μάσκα δεν θα μπορεί να κρύψει…