Παίρνει ξανά πνοή το Μουσείο του Καΐρου με τις βασιλικές άμαξες

Το 2001 ξεκίνησε η ανακαίνιση του χώρου.
KHALED DESOUKI via Getty Images

Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Αιγύπτου, της περιόδου της βασιλείας, ξαναπαίρνει πνοή, με την ανακαίνιση του ξεχωριστού Μουσείου με τις παλιές βασιλικές άμαξες, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το Μουσείο που βρισκόταν σε παρακμή τα τελευταία χρόνια έλκει την ιστορία του από τον 19ο αιώνα, την εποχή που άρχισε να συγκεντρώνει τα σπουδαία και ιστορικά εκθέματά του, βασιλικές άμαξες που φυσικά παρηγκωνίσθησαν λόγω της τεχνολογίας αλλά δεν έχασαν ποτέ την αξία τους.

Ένα από τα πιο παλιά εκθέματα που φιλοξενεί μέχρι σήμερα είναι η άμαξα που δώρισε η αυτοκράτειρα της Γαλλίας Ευγενία του Μοντίγιο στον Χεβίδη (αντιβασιλέα) Ισμαήλ, κατά τα επίσημα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ, το 1869.

Το Μουσείο που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, διαφοροποιήθηκε επί βασιλείας Φουάντ και τις τελευταίες δεκαετίες είχε ουσιαστικά εγκαταλειφτεί. Μόλις το 2001 ξεκίνησε η ανακαίνιση του χώρου, αλλά διακόπηκε πολλές φορές, μέχρι που πήρε την τελική της καθοριστική πορεία το 2017.

Το νέο Μουσείο θα είναι από τα πλέον σύγχρονα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές των σημερινών μουσείων, από την αποκατάσταση του κτιρίου, την ανακαίνιση των προσόψεων και την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, μέχρι την εγκατάσταση των τελευταίων συστημάτων φωτισμού, πυροσβεστήρες, συναγερμούς ασφάλισης καθώς και τη δημιουργία ενός εργαστηρίου αποκατάστασης εξοπλισμένο με τον πλέον πρόσφατο επιστημονικό εξοπλισμό. Επίσης, θα συμπεριλαμβάνει μία αίθουσα όπου θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ για τα βασιλικά οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ