ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2020 17:41 EEST | Updated 25/06/2020 17:49 EEST

Πακιστάν: Σχεδόν 1 στους 3 πιλότους πετά με πλαστό δίπλωμα

Απίστευτη παραδοχή από τον Υπουργό Αεροπορίας, μετά τις αποκαλύψεις για την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία λόγω κορονοϊού.

ASIF HASSAN via Getty Images

Περισσότερο από το 30% των πιλότων στο Πακιστάν πετούν με ψεύτικες άδειες και δεν έχουν τα προσόντα να πραγματοποιούν πτήσεις, αποκάλυψε την Τετάρτη ο υπουργός Αεροπορίας της χώρας.

Απευθυνόμενος στην Εθνική Συνέλευση του Πακιστάν, ο Γκουλάμ Σαρβάρ Καν δήλωσε ότι 262 πιλότοι στη χώρα «δεν πέρασαν οι ίδιοι τις εξετάσεις» και είχαν πληρώσει κάποιον άλλον να συμμετέχει στη θέση τους.

«Δεν έχουν εμπειρία πτήσης», παραδέχθηκε.

Το Πακιστάν έχει 860 ενεργούς πιλότους στις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες του - συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας Pakistan International Airlines (PIA) - καθώς και ορισμένων ξένων αερομεταφορέων, δήλωσε ο Καν.

Η PIA έπαυσε από τα καθήκοντά τους αμέσως όλους τους «ψευτοπιλότους», κάποιοι εκ των οποίων πραγματοποιούσαν και διεθνείς πτήσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν την Τετάρτη ως μέρος μιας προκαταρκτικής έκθεσης για το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Καράτσι στις 22 Μαΐου 2020, κοστίζοντας τη ζωή σε 97 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριβή οφείλεται σε «αμέλεια» των πιλότων, οι οποίοι είχαν «υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους» και σε όλη τη φάση της προσγείωσης, «δεν ήταν συγκεντρωμένοι και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μιλούσαν για τον κορονοϊό».

Ο Καν δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν οι δύο πιλότοι της μοιραίας πτήσης PK 8303 είχαν πλαστά διπλώματα.

(με πληροφορίες από CNN)