ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2020 17:22 EEST

H Ινδία κατηγορεί την Κίνα πως συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα, παραβιάζοντας συμφωνίες

Τι δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες.

REUTERS
.

Η Κίνα έχει συγκεντρώσει μεγάλους αριθμούς στρατιωτών και όπλων στα διαφιλονικούμενα σύνορα στα Ιμαλάια, κατά παράβαση διμερών συμφωνιών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας την Πέμπτη, κατηγορώντας το Πεκίνο για κλιμάκωση εντάσεων και πρόκληση μιας θανάσιμης σύγκρουσης την προηγούμενη εβδομάδα.

«Στην καρδιά του θέματος είναι το ότι από τις αρχές του Μαΐου η κινεζική πλευρά συγκέντρωνε μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη και οπλισμό κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου» είπε ο Ανουράγκ Σριβαστάνα, εκπρόσωπος του υπουργείου, σε συνέντευξη στο Νέο Δελχί, αναφερόμενος στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου, το ντε φάκτο σύνορο.

«Αυτό δεν συνάδει με όσα προβλέπουν οι διάφορες διμερείς μας συμφωνίες» είπε, μεταξύ των οποίων και μια συνθήκη του 1993 που λέει ότι και οι δύο πλευρές θα διατηρούν περιορισμένες δυνάμεις στα σύνορα.

Η Κίνα κατηγορεί την Ινδία για τη σύγκρουση- την πιο θανάσιμη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες- και είπε ότι κινεζικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον Κινέζων αξιωματικών και στρατιωτών.

 

via REUTERS
.

 

Απαντώντας στην αυξημένη κινεζική παρουσία τον προηγούμενο μήνα, η Ινδία απέστειλε επίσης δυνάμεις κατά μήκος της γραμμής, είπε ο Σριβαστάνα, οδηγώντας σε συγκρούσεις στην περιοχή Λαντάχ στα δυτικά Ιμαλάια.

Στις 15 Ιουνίου, Ινδοί και Κινέζοι συγκρούονταν για ώρες στην κοιλάδα Γκαλβάν, χρησιμοποιώντας πέτρες και ραβδιά με καρφιά, με αποτέλεσμα τον θάνατο 20 Ινδών στρατιωτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 76. Η Κίνα δεν έχει αποκαλύψει πόσες απώλειες υπέστησαν οι δυνάμεις της.

Μετά από συνομιλίες μεταξύ ανωτέρων αξιωματικών αυτή την εβδομάδα, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσύρουν δυνάμεις από τα σύνορα. Ωστόσο σε δορυφορικές εικόνες που είδε το Reuters η Κίνα φαίνεται να έχει κατασκευάσει νέα κτίρια κοντά στο σημείο της σύγκρουσης στην κοιλάδα Γκαλβάν, που η Ινδία λέει ότι είναι στη δική της πλευρά της γραμμής. Μεταξύ αυτών είναι καμουφλαρισμένες σκηνές ή καλυμμένα κτίρια και ένα πιθανό νέο στρατόπεδο υπό κατασκευή, με τοίχους και φράγματα.

Τις εικόνες κατέγραψε τη Δευτέρα η αμερικανική Maxar Technologies και σε αυτές φαίνονται τα κινεζικά κτίρια σε μια περιοχή πάνω από τον ποταμό Γκαλβάν. Επίσης, στην ινδική πλευρά φαίνονται αμυντικά φράγματα που δεν βρίσκονταν εκεί σε εικόνες που τραβήχτηκαν τον Μάιο. Επίσης, ένα ινδικό προκεχωρημένο φυλάκιο φαίνεται να έχει περιοριστεί/ συρρικνωθεί σε σχέση με εικόνες ένα μήνα πριν.

(με πληροφορίες από Reuters)