ΔΙΕΘΝΕΣ
25/07/2019 16:39 EEST

Παναγία των Παρισίων: Φόβοι για κατάρρευση της στέγης εξαιτίας του καύσωνα

Καμπανάκι κινδύνου από τον αρχιτέκτονα που επιβλέπει τις εργασίες αποκατάστασης στον καθεδρικό ναό.

Chesnot via Getty Images

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Γαλλία απειλούν με ολοκληρωτική ισοπέδωση της οροφής της Παναγίας των Παρισίων, που ήδη φέρει εκτεταμένες ζημιές από τη καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Απριλίου.

Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας των ιστορικών μνημείων της χώρας, Φιλίπ Βιλνέβ, προειδοποίησε πως το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία θα μπορούσε να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση της οροφής του «πληγωμένου» καθεδρικού ναού, αναφέρει το RT.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτόν τον καύσωνα» είπε ο Βιλνέβ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

RAFAEL YAGHOBZADEH via Getty Images

 

Πολλοί από τους πέτρινους τοίχους του καθεδρικού ναού εξακολουθούν να είναι υγροί, αφού οι πυροσβέστες έριξαν πάνω τους τόνους νερού για να σβήσουν την πυρκαγιά του Απριλίου. Αν και οι αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε όλη τη δομή δεν έχουν εντοπίσει ακόμα καμία ύποπτη κίνηση, ο Βιλνέβ ανησυχεί ότι η θολωτή οροφή του καθεδρικού ναού «θα μπορούσε εύκολα» να καταρρεύσει καθώς ο ζεστός καιρός επιταχύνει τη διαδικασία ξήρανσης.

Οι θερμοκρασίες στο Παρίσι έφτασαν την Τετάρτη τους 39 βαθμούς Κελσίου και αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, Πέμπη, αγγίζοντας τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η Παναγία των Παρισίων παραμένει υποστηλωμένη με σκαλωσιές και η στέγη της καλύπτεται με μουσαμά. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι καθαρίζουν τον καθεδρικό ναό από τα συντρίμμια και ενισχύουν τη δομή κάθε μέρα από την κατάσβεση της φωτιάς και μετά.

Πηγή: RT