CULTURE
30/12/2019 08:20 EET | Updated 30/12/2019 14:40 EET

Δέκα εκδοτικοί οίκοι προτείνουν παραμύθια και βιβλία για τα παιδιά

Παραμύθια, η τροφή των παιδιών.

kostas kaklis

 

«Τα παραμύθια είναι το φαΐ των παιδιών», έλεγαν οι παλιοί. Και, αλήθεια, ακόμα και σήμερα, τα παιδιά που συμμετείχαν στη φωτογράφηση της HuffPost Greece, ανήμερα Χριστουγέννων 2019, δεν έδωσαν καμιά σημασία στην τηλεόραση των 60’’, δεν αναζήτησαν διαδικτυακές και καλωδιακές πλατφόρμες για παιδικά animation και κινούμενα σχέδια. Άκουσαν (και διάβασαν) παραμύθια με αμείωτο ενδιαφέρον, χαμόγελα ή συνοφρυωμένα προσωπάκια, ανάλογα με την εξέλιξη της κάθε ιστορίας- και έπαιξαν με τα βιβλία, τα φυλλομέτρησαν, απόλαυσαν τις εικονογραφήσεις τους και έφτιαξαν με τις λέξεις των παραμυθάδων και τις εικόνες των ζωγράφων το δικό τους, ελεύθερο στη σκηνοθεσία και το «μοντάζ», παιδικό φιλμάκι.

 

kostas kaklis
kostas kaklis

 

«Η ανάγκη του παιδιού για το φανταστικό, η ύπαρξή του πέρα πέρα από τα υπαρκτά όριά του- με το φανταστικό παιχνίδι, τις φανταστικές ιστορίες (που πολλές φορές συγχέονται με το ψέμα)- όπως και η ανάγκη του να ταυτιστεί με ήρωες σε διαφορους ρόλους και να τα βγάλει πέρα τελικά είναι ο δρόμος, το πέρασμα, από τη φανταστική ιστορία όπου όλα είναι δυνατά, στην πραγματικότητα», λέει η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος και ψυχοδραματίστρια Νένα Βλασσά.

 

kostas kaklis
kostas kaklis

 

«Το παιδί στην φαντασία του κάνει πρόβα ζωής- δοκιμάζει και ασκείται στην εφαρμογή του δίκαιου/ άδικου, της επιβολής, της εξουσίας και της βίας ακόμα, αλλά και της αγάπης, της συντροφικότητας, της σύμπνοιας, των φίλων και της ομάδας, της ομορφιάς και της ευαισθησίας τελικά. Τα παραμύθια αντιπροσωπεύουν το ανέφικτο, το ονειρικό, την μάχη του καλού με το κακό και, εντέλει, την αποκατάσταση της αδικίας. Φυσικό και υπερφυσικό συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν στο παραμύθι που αντικαθιστά την προφορική παράδοση και διήγηση- με συμβολικό τρόπο οδηγεί τη φαντασία του παιδιού στην καλύτερη επεξεργασία και κατανόηση του κόσμου. Αλλά και ο γονιός με τα παραμύθια έρχεται σε επαφή με το παιδί του, επικοινωνούν ουσιαστικά- συχνά πράγματα που δεν ξέρουμε πως να «διδάξουμε» στα παιδιά περνούν «απαλά», ανεπαίσθητα αλλά ουσιαστικά στα παιδιά μέσα από τα παραμύθια”

 

 

kostas kaklis
kostas kaklis

 

Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου, συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη, εικονογράφηση Σοφία Τουλιάτου (εκδόσεις Ίκαρος).

Πρόκειται για τη δεύτερη παιδική ιστορία μυστηρίου της βραβευμένης συγγραφέα με ήρωες τους Πιτσιμπουίνους και κεντρικό χαρακτήρα, σε ρόλο ντετέκτιβ, τον Μικρό Μπλε.

Το Πίτσι Πίτσου, το νησί των Πιτσιμπουίνων είναι το πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο. Ο Μικρός Μπλε, ο μοναδικός ντετέκτιβ του νησιού, ξυπνά ένα πρωί και ανακαλύπτει πως έχουν εξαφανιστεί ο Μακαρόνης και η Μυστήρια Τζεντού. Η διπλή εξαφάνιση έχει αναστατώσει όλο το νησί και ο Μπλε, με τη βοήθεια της Αντελί αναλαμβάνουν την υπόθεση που θα τους οδηγήσει σε μια νέα περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις, μυστήρια μηνύματα και απρόσμενες γλίστρες!

Σύντομα τα Πιτσιμπουίνια θα διαπιστώσουν ότι σε αυτή την ιστορία τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι το μυστήριο, για να λυθεί, απαιτεί ικανότητες που δεν φαντάζονται ότι έχουν.

(ηλικίες από 3 ετών)

 

 

IKAROS
IKAROS

 

 

 

 

Η Μάγια στο δάσος των Χριστουγέννων, συγγραφέας Γιολάντα Τσιαμπόκαλου- Sadazhinia (εκδόσεις Καστανιώτη).

 
Είναι βράδυ Χριστουγέννων και η Μάγια τακτοποιεί τα πράγματά της. 
Βρίσκει έναν φακό κι αποφασίζει να κάνει μια τελευταία βόλτα. 
Με περίσσιο θάρρος μπαίνει σ′ ένα δάσος. 
Ανάμεσα σε κλαδιά και χιόνια ανακαλύπτει όλα αυτά που ομορφαίνουν τις γιορτινές μας μέρες.
Και ένα τραγούδι που μαγεύει όλα τα παιδιά λίγο πριν από τον ύπνο.  
(για παιδιά 3+)
 

 

kastaniotis
kastaniotis
kostas kaklis
kostas kaklis


 
Η καινούρια στολή του Αϊ-Βασίλη, συγγραφέας Μανώλης Νικόλτσιος (εκδόσεις Καστανιώτη).
 
Η στολή του Αϊ-Βασίλη έχει παλιώσει, είναι βρόμικη και γεμάτη τρύπες. Και σαν να μη φτάνουν αυτά του πέφτει και λίγο μικρή. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποκτήσει μια καινούρια. Μήπως είναι καιρός να τολμήσει μια αλλαγή; Ποια στολή θα διαλέξει; Και γιατί τη νύχτα των Χριστουγέννων δε συναντά κανένα παιδί να τον περιμένει με προσμονή;
Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που μας θυμίζει ότι ο πραγματικός μας εαυτός, όπως και η μαγεία των γιορτών, δεν εξαρτάται από εξωτερικά γνωρίσματα αλλά κρύβεται μέσα μας.
(για παιδιά 6+)

 

 

kastaniotis
kastaniotis

 

 
 Το δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι, συγγραφέας Χρήστος Αρμάντο Γκέζος (εκδόσεις Καστανιώτη).
 
Το δέντρο πήρε μια μεγάλη ανάσα. Άρχισε να βγάζει τις ρίζες του από το χώμα. Μόλις τα κατάφερε, αισθάνθηκε τόσο ελαφρύ! Για λίγο νόμισε ότι θα το πάρει ο αέρας. Ότι θα πάει στον ουρανό να χαθεί μέσα στα σύννεφα. Μα έμεινε στη γη. Και ξεκίνησε για την πόλη…
Μια ιστορία αναζήτησης για τη φιλία, την αποδοχή και τη δύναμη της θέλησης.
(για παιδιά 6+)

 

 

kastaniotis
kastaniotis
kostas kaklis
kostas kaklis

 

 

 Το πνεύμα του χιονιού_ μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, συγγραφέας Maja Lunde (εκδόσεις Κλειδάριθμος).

Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο για αναγνώστες κάθε ηλικίας που
αποτελείται από 24 κεφάλαια –ένα για κάθε ημέρα του Δεκέμβρη μέχρι τα Χριστούγεννα. Μια ιστορία μαγική που θα σας μεταφέρει στα δάση του Βορρά και θα σας ζεστάνει την καρδιά με τα συγκινητικά της μηνύματα για τη φιλία και την πίστη στην αγάπη.

Ο Κρίστιαν λατρεύει τα Χριστούγεννα. Φέτος όμως θα είναι διαφορετικά, γιατί έχει χάσει τη μεγάλη του αδερφή. Καθώς κολυμπάει λυπημένος στην πισίνα, βλέπει ένα κοριτσάκι με τη μύτη κολλημένη στο παράθυρο. Είναι η Χέντβιχ, ένα κορίτσι όλο ζωντάνια, με κόκκινα μαλλιά και κόκκινη κάπα. Γίνονται φίλοι και πηγαίνουν μαζί στο σπίτι της για να πιουν κακάο. Ο Κρίστιαν ενθουσιάζεται με τον υπέροχο στολισμό για τα Χριστούγεννα και με την ομορφιά του σπιτιού. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ένας παράξενος άντρας που εμφανίζεται ξαφνικά έρχεται για να δώσει τη λύση στο μυστήριο. Θα καταφέρει ο Κρίστιαν να ανακαλύψει το μυστικό της Χέντβιχ, αλλά και να φέρει ξανά στο σιωπηλό και μελαγχολικό σπίτι του το πνεύμα των Χριστουγέννων; Και ποια είναι πραγματικά η Χέντβιχ;

(Υποψήφιο για τα βραβεία: 2018 Norwegian Book Sellers’ Prize 2018, ARK Children’s Book Prize 2018, “Boksluker” Prize)

 

 

KLEIDARITHMOS
KLEIDARITHMOS

 

 

ΝΟΤΟΥΡΝΟ_ Συνταγές για όνειρα, συγγραφέας Isol (εκδόσεις Μάρτης)

Ένα βιβλίο που φωτίζει στο σκοτάδι, μαζί του δεν θα βαρεθείς ούτε μια νύχτα!
Υπάρχουν πολλών ειδών όνειρα: περιπετειώδη, όνειρα με γελοίες σκηνές, όνειρα όπου δεν συμβαίνει τίποτα, όνειρα μπερδεμένα, όνειρα με ανθρώπους που συνάντησες πρόσφατα, όνειρα σε ξένες γλώσσες, όνειρα που δεν θυμάσαι…
Ένα βαρετό όνειρο είναι μια χαμένη νύχτα.
Αν θες να ζήσεις κάτι διαφορετικό απόψε, αυτό το βιβλίο προσφέρει μια σειρά από πιθανά όνειρα, σαν εικόνες που θα κινήσουν τη φαντασία σου και θα σε οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες εμπειρίες τις ώρες που κοιμάσαι. Καλά όνειρα!

 

 

MARTIS
MARTIS

 

 Η Αγγελίνα, συγγραφέας Ξένια Καλογεροπούλου (εκδόσεις Μάρτης).

«Αυτός δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι αλλιώτικος. Έναν τέτοιον άντρα ήθελα πάντοτε να βρω».

Όταν η αρχόντισσα Δεβόρα αντικρίζει τον Ζυμωτό, τον ερωτεύεται και αποφασίζει να τον πάρει μαζί της στο μακρινό Αλχαμερίδο. Η Αγγελίνα δεν χάνει ούτε στιγμή. Ξεκινάει αμέσως για ένα μεγάλο ταξίδι, προσπαθώντας να ξαναβρεί τον αγαπημένο της. Περπατάει νύχτα μέρα γιαλό γιαλό, κι ούτε ο καυτερός ήλιος, ούτε το χιόνι και η παγωνιά, ούτε οι τοίχοι που δεν έχουν πόρτες μπορούν να τη σταματήσουν. Η Ξένια Καλογεροπούλου δημιουργεί την Αγγελίνα, μια «αλλιώτικη» ηρωίδα, επίμονη και απτόητη, που ζωντανεύει μέσα από τις εκρηκτικές εικόνες του Daniel Egnéus.

 

 

MARTIS
MARTIS
kostas kaklis
kostas kaklis

 

 

Όνειρο Χριστουγέννων, συγγραφέας Φαίδων Κυριακού (εκδόσεις Μάρτης).

Γιατί κρύβεται ο Αϊ-Βασίλης κι όσο κι αν θες να τον δεις, όλοι λέν’ πως δεν μπορείς;

Είχε βάλει λέν’ γινάτι μην τον δει ανθρώπου μάτι, μα συνέβη μια φορά και τον είδε μια μαμά!

O Φαίδων Κυριακού με την παιγνιώδη ρίμα του μας χαρίζει μια πρωτότυπη Χριστουγεννιάτικη ιστορία γεμάτη χιούμορ και εκπλήξεις ενώ ο Πέτρος Χριστούλιας ζωντανεύει με τρυφερότητα και δυναμισμό την αναπάντεχη συνάντηση του Άγιου Βασίλη με μια ελληνική οικογένεια παραμονές Χριστουγέννων.

 

 

MARTIS
MARTIS

 

  Ένα παιδί από το πουθενά, συγγραφέας Άλκη Ζέη (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Με λένε Ίκαρο Λαµπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου µε την οικογένειά µου. Η οικογένειά µου είναι η θεία µου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς µου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίµπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία µου να λέει στις φίλες της: «Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι µας δεν είχε. Θαρρείς και αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά». Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά.

 

Η Άλκη Ζέη γράφει µε τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται στα απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;

(ηλικία: από 10 ετών)

 

 

METAIXMIO
METAIXMIO

 

 

Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα_ Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά, Ανθολόγηση: Μαριγώ Αλεξοπούλου (εκδόσεις Μεταίχμιο)

 

Μια μοναδική ανθολογία που μέσα από ένα ταξίδι στις τέσσερις εποχές του χρόνου κάνει την πρώτη επαφή των παιδιών με τη νεοελληνική ποίηση μια αξέχαστη εμπειρία. Με την επιμέλεια της ποιήτριας και εκπαιδευτικού Μαριγώς Αλεξοπούλου.

«Από τον ουρανό της ελληνικής ποίησης θα ήθελα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους φωτεινούς αστέρες, τους Έλληνες ποιητές μας, καθώς και τη λαϊκή παράδοση», σημειώνει η ίδια στην εισαγωγή της. «Η κατάταξη της ύλης έγινε με βάση τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Για τον λόγο αυτό μπορεί να παρέλειψα ποιήματα που θα ’πρεπε να περιλαμβάνονται στη συλλογή. Η επιθυμία μου ήταν να συμπεριλάβω ποιήματα που διεγείρουν την παιδική φαντασία και μυούν εν γένει τον αναγνώστη “στην αρχή του μεγάλου ονείρου μας και το τέλος του μικρού μας ταξιδιού”, όπως γράφει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης».

(ηλικία: από 8 ετών)

 

 

METAIXMIO
METAIXMIO
kostas kaklis
kostas kaklis

 

 

Ο Σιδερένιος Γίγαντας, συγγραφέας Ted Hughes (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Στο χωριό του μικρού Χόγκαρθ, καταφθάνει ένας αδηφάγος Σιδερένιος Γίγαντας κι αρχίζει να κατασπαράζει ότι μεταλλικό αντικείμενο βρει. Από μικρές καρφίτσες μέχρι φούρνους, αυτοκίνητα και τρακτέρ. Ενώ το χωριό αρχικά τον αντιμετωπίζει εχθρικά και προσπαθεί να τον καταστρέψει, σιγά σιγά τον αποδέχεται και συνυπάρχει ειρηνικά μαζί του. Μια μέρα όμως η ηρεμία όλων θα διαταραχθεί από ένα παράξενο ιπτάμενο πλάσμα, πολύ μεγαλύτερο από τον Σιδερένιο Γίγαντα, που απειλεί την ανθρωπότητα...

Ο συγγραφέας έγραψε το βιβλίο το 1968 ως παραμύθι για να το διαβάζει στα παιδιά του πριν κοιμηθούν. Ο πλήρης τίτλος του Ο σιδερένιος γίγαντας: Μια ιστορία σε 5 νύχτες αναφέρεται στα 5 κεφάλαια της ιστορίας. Η ιστορία έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Warner Bros το 1999, ενώ ανέβηκε και ως ροκ όπερα το 1989 από τον Pete Townshed, βασικό μέλος του αγγλικού ροκ συγκροτήματος The Who.

Μια ιδιαίτερη ιστορία, που η παραμυθένια αφήγησή της θέτει προβληματισμούς για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, μέσω της χρήσης μηχανών και της τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα ασκεί κριτική στον πόλεμο και στους ανθρώπινους διαπληκτισμούς.

(για παιδιά 7+)

 

 

papadopoulos
papadopoulos

 

 

Μικρές κυρίες_ ή ένα παραμύθι για τέσσερα κορίτσια αληθινά, συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με τη μοναδική ματιά του Αντώνη Παπαθεοδούλου, θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στον συγκινητικό κόσμο των τεσσάρων κοριτσιών, μέσα από τις χαρές και τις λύπες τους, τις δυσκολίες της ζωής τους και τον πλούτο της καρδιάς τους. Η προσεγμένη διασκευή του κλασικού αριστουργήματος αναδεικνύει τα βασικά κλειδιά του έργου, σκιαγραφώντας με μαεστρία τις ηρωίδες της ιστορίας.

Η Ίρις Σαμαρτζή εμπνέεται από την εποχή στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία και ζωγραφίζει ιδιαίτερες εικόνες που αναπαριστούν λεπτομερώς τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής των ηρώων, ενώ η εικονογράφηση με τα δωμάτια του σπιτιού των μικρών κυριών θυμίζει παιδικά κουκλόσπιτα.

(για παιδιά 6+)

 

 

papadopoulos
papadopoulos
kostas kaklis
kostas kaklis

 

 

Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ, συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Η Ορφώ ζει στο υποθαλάσσιο παλάτι της βασίλισσας Αμφιτρίτης και είναι το αγαπημένο ψάρι της. Ώσπου μια μέρα εξαφανίζεται και έτσι το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση. Ο Ερμής συντονίζει την έρευνα, όμως θα χρειαστούν η γοητεία της Αφροδίτης, τα εργαλεία του Ήφαιστου, η γνώση της Αθηνάς μαζί με όλη τους τη φαντασία και τη βοήθεια των θαλάσσιων πλασμάτων, για να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης του ψαριού.

Κι όταν μετά τη μεταμόρφωσή της η γλυκιά Ορφώ, αλλάξει και γίνει ένας Ροφός, με σακουλιασμένα μάτια και μουστάκια, τρομαγμένος και απομονωμένος, οι θεοί θα τον αγκαλιάσουν και θα τον δεχτούν με απόλυτη φυσικότητα, μιας και η αλλαγή αυτή δεν είναι παρά ένα ακόμα θαύμα της φύσης.

Μέσα από την απολαυστική γραφή του Φίλιππου Μανδηλαρά, βγαίνει αβίαστα η αγάπη του συγγραφέα για την ελληνική γλώσσα. Μέσα από σκηνές δράσης, μπολιασμένες με πηγαίο χιούμορ και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εικονογράφηση, ξεδιπλώνεται μια ιστορία μεταμόρφωσης, που αναδεικνύει έναν κόσμο χωρίς φόβο, γεμάτο ασφάλεια και αποδοχή. Έναν κόσμο όπου είναι χάρισμα να είσαι διαφορετικός και που θα θέλαμε πολύ να μοιάζει με τον δικό μας.

(για παιδιά ηλικίας 7+)

 

papadopoulos
papadopoulos
Kostas Kaklis

 

 

Ο Ονειροταχυδρόμος, συγγραφέας Κώστας Μάγος (εκδόσεις Πατάκη).

«Ήταν κάποτε ένας ταχυδρόμος διαφορετικός από τους συνηθισμένους. Ήταν πάντα βιαστικός, όπως είναι όλοι οι ταχυδρόμοι, και είχε πάντα κρεμασμένο στον ώμο του τον ταχυδρομικό του σάκο. Όμως ο σάκος του δεν είχε μέσα φακέλους και δέματα, γράμματα και λογαριασμούς, όπως οι σάκοι των συνηθισμένων ταχυδρόμων. Ο σάκος του ήταν γεμάτος με όνειρα!...»

Έτσι ξεκινά η ιστορία του Ονειροταχυδρόμου, του βιβλίου για παιδιά που έγραψε ο Κώστας Μάγος και εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η ιστορία του Ονειροταχυδρόμου, μια ιστορία με χαρακτηριστικά λαϊκού παραμυθιού, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μικρών αναγνωστών σε θέματα σχετικά με τις αξίες ζωής, την αυτογνωσία, την προσωπική και συλλογική ευτυχία.

Η εικονογράφηση του βιβλίου από τη Θέντα Μιμηλάκη δε ζωντανεύει απλώς την περιπέτεια του ονειροταχυδρόμου, αλλά προσφέρει στους αναγνώστες το κλειδί για να ανακαλύψουν λεπτομερώς τον κόσμο των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Διαβάζοντας το βιβλίο, τόσο οι μικροί όσο και οι ενήλικοι αναγνώστες σίγουρα θα αναζητήσουν τον ονειροταχυδρόμο, κι αν έχουν τα μάτια τους ανοικτά, ίσως καταφέρουν και να τον δουν!

 

 

PATAKIS
PATAKIS

 

 

Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο_ Το κλαμπ των χαμένων, Βιβλίο 1, συγγραφέας Άννα Κουππάνου (εκδόσεις Πατάκη).

Με το Κλαμπ των χαμένων η πολυβραβευμένη συγγραφέας, Άννα Κουππάνου, δημιουργεί μια σειρά περιπέτειας στην οποία έρχονται να μπλεχτούν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου και μερικά από τα μεγαλύτερα αινίγματα του σύμπαντος.

Τέσσερα παιδιά, χαμένα στον κόσμο τους και στις ιστορίες τους, που δε φαίνεται να ταιριάζουν με τις ιστορίες των άλλων γύρω τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κλαμπ για να καλύψουν όλα αυτά που συμβαίνουν στο υπόγειο του όχι και τόσο συνηθισμένου σχολείου τους- αλλά και για να ανακαλύψουν όλα τα παράξενα που συμβαίνουν στον κόσμο τους, αλλά και σε άλλους κόσμους.

Με το καινούριο της βιβλίο η Άννα Κουππάνου, επιστρέφει στο αγαπημένο της είδος, στο μυθιστόρημα φαντασίας.

Όλα ξεκινούν με ένα ανεξήγητο φως στο γήπεδο του ποδοσφαίρου του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Ανθόπυργου. Ο πρώτος που το προσέχει είναι ο Ντίνος Λούλης, γερό μαθηματικό μυαλό που λύνει γρίφους και σπάζει όρια υπομονής. Ο Αντώνης Χρυσός, με μαλλιά που καλύπτουν το ένα μάτι, με μαύρο μολύβι που υπογραμμίζει και τα δυο, με ακουστικά που καλύπτουν τα δύο αυτιά με ήχους δυνατούς και χέβι μέταλ, θα προσέξει το φως μετά.

 

 

PATAKIS
PATAKIS
Kostas Kaklis

 

 

Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι, συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης (εκδόσεις Πατάκη).

«Στις λέξεις, Ισιντόρ. Εκεί κρύβεται η μαγεία!»

Είναι η καλύτερη, η πιο σημαντική δουλειά του κόσμου. Το μεγάλο όνειρο του μικρού Ισιντόρ: Να φυλάξει και αυτός το αόρατο σχοινί του φεγγαριού. Να περιπολεί ακούραστος στην ταράτσα, να δοκιμάζει το σχοινί με το χέρι του για να δει αν είναι δεμένο καλά… Η Μπέλα το κάνει κάθε βράδυ!

Ο μάγος Λιβόρνο, όμως, του λέει πάντα όχι. Τρέμει μήπως ο κόμπος λυθεί και το φεγγάρι φύγει μακριά. Και τότε, αντίο κόσμε. Ο χαλίφης δεν θα τους λυπηθεί. Αλλά ο Ισιντόρ το έχει πάρει απόφαση. Θα γίνει ο φύλακας του φεγγαριού, ο κόσμος να χαλάσει. Για μια νύχτα. Έστω για μια νύχτα…

Μια μαγική ιστορία για τα όνειρα, τη δύναμη της ψυχής, τη φιλία, τον αγώνα και την αγάπη. Και για τα θαύματα που ξεπηδούν από τις λέξεις μας και αγκαλιάζουν ολόκληρη τη Γη.

 

 

PATAKIS
PATAKIS
kostas kaklis
kostas kaklis

 

 

ΟΔΟΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΤΕΡΜΑ, συγγραφέας Ματ ντε λα Πένια (εκδόσεις Polaris).

Τις Κυριακές ο Σι Τζέι και η γιαγιά του παίρνουν το λεωφορείο και διασχίζουν την πόλη μέχρι την Οδό Αγοράς, τέρμα. Ο Σι Τζέι δυσανασχετεί. Σήμερα, που βρέχει, αναρωτιέται φωναχτά γιατί πρέπει να περιμένουν στη στάση και γιατί δεν έχουν κι αυτοί αυτοκίνητο, όπως όλοι οι φίλοι του. Έτσι, στη διαδρομή η γιαγιά μαθαίνει τον μικρό της εγγονό να βλέπει πιο βαθιά την αληθινή ομορφιά του κόσμου γύρω τους: το ρυθμό της πολυσύχναστης πόλης, τη μουσική της καθημερινότητας και τη μαγική –συχνά αθέατη– πλευρά των ανθρώπων που συναντούν. Από τους βραβευμένους δημιουργούς Ματ ντε λα Πένια και Κρίστιαν Ρόμπινσον, ένα φωτεινό παραμύθι για την αγάπη ανάμεσα σε μια γιαγιά και στον εγγονό της.

 

 

POLARIS
POLARIS

 

 

 

Το σκοταδάκι που φοβόταν, συγγραφέας Ασπασία Πρωτογέρου (εκδόσεις Polaris).

Όλοι έχουμε τους φόβους μας. Φαντάσου όμως να ζεις μ’ αυτό που σε φοβίζει! Έτσι συνέβη με το σκοταδάκι της ιστορίας μας. Έμενε στο ίδιο δωμάτιο μ’ ένα κορίτσι, που το είχε πει ξεκάθαρα: «Μισώ το σκοτάδι!».

Οπότε, τι λες πως έκανε το σκοταδάκι; Έφυγε να βρει αλλού την ησυχία του; Ή μήπως προσπάθησε ν’ αντιμετωπίσει το φόβο του;  Μπορεί ένας εχθρός να γίνει φίλος; Γίνεται να έχεις «κολλητό» κάποιον που δεν μπορείς να δεις; Και, τελικά, πώς βλέπεις πιο καθαρά: με τα μάτια ή με την καρδιά;

Ένα θα σου πω, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται (ή δεν φαίνονται)! Κι ο καλύτερος τρόπος να το καταλάβεις αυτό είναι να μοιραστείς τις περιπέτειες που έζησε ένα σκοταδάκι!

 

 

POLARIS
POLARIS

 

 

Είμαστε όλοι Γκρέτα_ Το μανιφέστο μιας νέας γενιάς, συγγραφέας Βαλεντίνα Τζιανέλα (εκδόσεις Σαββάλας).

Αυτό το βιβλίο είναι ένα εργαλείο για να καταλάβουν οι νεαροί αναγνώστες, με τη βοήθεια της επιστήμης, τι συμβαίνει στον πλανήτη μας και ποια είναι η Γκρέτα Τούνμπεργκ, το κορίτσι που, μια Παρασκευή πρωί, ξεσήκωσε και συγκέντρωσε στις πλατείες σχεδόν δύο εκατομμύρια συνομηλίκους του, από το Σίδνεϊ ως το Σαν Φρανσίσκο, κι έγινε σημείο αναφοράς και έμπνευσης, πρότυπο φωτεινό για μια νέα γενιά ανθρώπων.

Τι σημαίνει κλιματική αλλαγή; Ποιες είναι και κυρίως ποιες θα είναι οι συνέπειές της; Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να ανακόψουμε την ολέθρια πορεία της; Μέσα από σύντομα κεφάλαια, επεξηγήσεις, ενημερωτικά στοιχεία και υπέροχη εικονογράφηση, αυτό το βιβλίο είναι ένα μανιφέστο επιστημονικά ακριβές, αλλά και προσιτό για αναγνώστες από δέκα ως εκατό χρόνων, που θέλουν να γνωρίσουν τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η αυστηρή προειδοποίηση της Γκρέτα, των παιδιών και των επιστημόνων. Περιέχει τις ουσιώδεις πληροφορίες για ν’ αντιδράσουμε στον γενικό σκεπτικισμό, με σχεδιασμό και αποφασιστικότητα, ακολουθώντας τις αξίες που καθοδηγούν τη νέα «πράσινη γενιά», την Green Nation: επιστήμη, δικαιοσύνη, δέσμευση.
(ηλικίες 10+)

 

 

SAVVALAS
SAVVALAS

 

 

Μεγάλοι επιστήμονες όταν ήταν παιδιά, συγγραφέας Ντέιβιντ Στάμπλερ (εκδόσεις Σαββάλας).

Ξεχάστε το πρώτο βήμα στη σελήνη, το βραβείο Νόμπελ και τις σπουδαίες εφευρέσεις. Όταν οι σημαντικότεροι επιστήμονες του κόσμου ήταν παιδιά, είχαν τα συνηθισμένα προβλήματα της ηλικίας τους, όπως κι εσείς. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ονειροπολούσε, αντί να προσέχει στην τάξη. Η Σάλι Ράιντ άφησε μια λαμπρή καριέρα στο τένις, για να γίνει η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης. Ο Ισαάκ Νεύτων έβοσκε πρόβατα και η μητέρα του ήθελε ο γιος της ν’ ασχοληθεί με την αγροτική ζωή. Και ο Στίβεν Χόκινγκ απεχθανόταν τόσο πολύ το διάβασμα, που έμαθε να διαβάζει όταν έγινε οχτώ χρονών. Αυτές και πολλές άλλες αληθινές ιστορίες θα βρείτε σ’ αυτό το υπέροχα εικονογραφημένο βιβλίο.
(ηλικίες 8+)

 

 

SAVVALAS
SAVVALAS

 

 

 

Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που ΜελοΚαμάρωνε, συγγραφέας Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη (εκδόσεις Σαββάλας).

Τα σπουργιτάκια παρακαλούν δυο χελιδονάκια φίλους τους να μη φύγουν το φθινόπωρο για την Αφρική. «Μείνετε ως τα Χριστούγεννα να μοιραστούμε αγάπη» λένε. «Αν μας λέγατε να μοιραστούμε νερό, σπίτι, παρέα, παιχνίδι ή ζεστασιά, θα το καταλαβαίναμε. Αλλά αγάπη; Πώς γίνεται να μοιραστούμε αγάπη;» απόρησαν τα χελιδόνια. Ύστερα φόρεσαν το καπελάκι τους κι έφυγαν μετανάστες! Κι όμως… ένα μελομακάρονο, όχι οποιοδήποτε μελομακάρονο αλλά ο Μέγας ΜελοΜακάρων, απέδειξε πως και η αγάπη μοιράζεται γιατί, όταν θέλουμε, όλα γίνονται.

 

 

SAVVALAS
SAVVALAS

 

 

Πεντάλεπτες ιστορίες για τα Χριστούγεννα (εκδόσεις Ψυχογιός).

«Μπαμπά, μαμά, μια ιστορία ακόμη!»
«Εντάξει, μια μικρούλα ιστορία!»  

Δέκα σύντομες ιστορίες για να διαβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους, καθώς περιμένουν τα Χριστούγεννα. Όμορφες στιγμές μαζί με τον Λουκά το ξωτικό, τον Όσκαρ το λαγουδάκι, τον Έκτορα τον πειρατή και πολλούς άλλους αστείους και διασκεδαστικούς ήρωες. 
Διότι το διάβασμα μιας ιστορίας, ακόμη και για πέντε λεπτά, είναι πάντα απολαυστικό!
(ηλικίες: 0- 2, 3- 4)

 

 

PSIXOGIOS
PSIXOGIOS

 

 

Τη νύχτα πριν από τη νύχτα πριν από την Πρωτοχρονιά, συγγραφέας Κες Γκρέι (εκδόσεις Ψυχογιός).

Ο Αϊ-Βασίλης έχει πολλές δουλειές λίγο προτού έρθει η Πρωτοχρονιά – δώρα να τυλίξει, ταράνδους να ξυπνήσει και ένα έλκηθρο να βάλει μπρος. Αλλά μήπως κάτι ξεχνά;
(ηλικίες: 0- 2, 3- 4)

 

 

PSIXOGIOS
PSIXOGIOS

 

 

 

Χριστούγεννα στον κόσμο (εκδόσεις Ψυχογιός).

Διασκεδάζουμε πολύ διότι παίζουμε ένα παιχνίδι που λέγεται γκάνα και μοιάζει με το χόκεϊ!
Στη Βενεζουέλα κάνουμε σκέιτ στους δρόμους!

Στη Ρωσία δε γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου!

Ήξερες ότι στην Αυστραλία μπορείς να περάσεις τη μέρα των Χριστουγέννων στην παραλία; Και δε θα κρυώσεις!

Σπίτι μου, σπιτάκι μου… Λατρεύουμε το τζίντζερμπρεντ!

(ηλικίες 3- 4, 5-6)

 

PSIXOGIOS
PSIXOGIOS