Παράταση μέχρι τέλους Απριλίου 2024 στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

Οριστικοποιήθηκε ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης στα 65 εκατ. ευρώ και ισχύουν νέες διατάξεις.
Witthaya Prasongsin via Getty Images

Με τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων, η κυβέρνηση αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, ενώ επισπεύδει και ορισμένες διαδικασίες.

Πλέον το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» παρατείνεται κατά τέσσερις μήνες, με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να είναι έως 30/4/2024.

Συγκεκριμένα, μετά τις εξαγγελίες από το επιτελείο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι οι πόροι του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» είχαν εξαντληθεί για τα αυτοκίνητα και δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν αδιάθετοι πόροι από άλλες κατηγορίες και ότι δεν θα ισχύσει τίποτα αναδρομικά ενόψει κάποιου νέου επιδοτούμενους προγράμματος, οι παραγγελίες ηλεκτρικών οχημάτων είχαν εκμηδενιστεί.

Ετσι, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις ανάγκες της αγοράς, προχώρησε σε τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία προβλέπει παράταση του προγράμματος έως τον Απρίλιο του 2024, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων και η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων. Με αυτή τη τροποποίηση, μπήκαν και επίσημα τα επιπλέον 15 εκατ. της έκτακτης ενίσχυσης του προγράμματος, στα 50 εκατ. του αρχικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, ισχύουν νέες προϋποθέσεις με την τροποποίηση της ΚΥΑ:

- Πλέον, ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 65 εκατ. ευρώ και παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς αδιάθετων πόρων από μία κατηγορία οχημάτων σε άλλη, για την οποία οι πόροι έχουν εξαντληθεί.

- Ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την υποβολή δελτίου παραγγελίας οχήματος από τον δικαιούχο, με καταβολή προκαταβολής ή συμφωνητικού χρονομίσθωσης με προκαταβολή. Η ρύθμιση αφορά αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και συμπεριληφθεί ή θα συμπεριληφθούν σε απόφαση υπαγωγής. Σε περίπτωση μη υποβολής των ανωτέρω, η αίτηση θα απορρίπτεται και το ποσό της επιδότησης θα αποδεσμεύεται.

- Περιορίζεται το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος από 12 σε 8 μήνες, από την ημερομηνία υπαγωγής στο Πρόγραμμα.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις περιορίζεται το πλήθος των αιτήσεων που παραμένουν ανενεργές και απελευθερώνονται πόροι για την υποβολή νέων αιτήσεων από ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Την ΚΥΑ υπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου,

Δημοφιλή