ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/01/2022 16:33 EET | Updated 12/01/2022 19:44 EET

Παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα

Την παράταση των μέτρων κατά μία εβδομάδα ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας, μετά την σχετική εισήγηση της επιστρημονικής επιτροπής.

Eurokinissi
estiasi

Την παράταση των ήδη ισχυόντων μέτρων κατά μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, μετά την σχετική εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται το εξής: «Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση να υπάρξει παράταση μίας εβδομάδας στα υφιστάμενα μέτρα.

Τις τελευταίες ημέρες είχε τεθεί θέμα χαλάρωσης κάποιων περιορισμών, όπως για παράδειγμα η άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση, όμως φαίνεται ότι κρίθηκε πρώιμη μία τέτοια εξέλιξη. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός καθώς τα καθημερινά κρούσματα παραμένουν πολλά, ενώ συνεχίζεται η πίεση στις ΜΕΘ, κυρίως όμως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Μέλη της επιστημονικής κοινότητας, όπως ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζουν ότι απαιτείται η πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα και εκτιμούν ότι η πορεία της πανδημίας τις επόμενες μέρες θα κρίνει και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Συνεπώς, καθώς η κυβέρνηση υιοθέτησε την εισήγηση των ειδικών, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν να ισχύουν τα κάτωθι μέτρα:

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Απαγορεύεται η διενέργεια εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

- Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση,.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.