Ομικρον: Πρόγνωση ταχείας αποκλιμάκωσης σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία

«Καλά νέα» και για την Ελλάδα.
via Associated Press

Οι επιστήμονες βλέπουν ενδείξεις ότι το ανησυχητικό κύμα της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού μπορεί να έχει κορυφωθεί στη Βρετανία και πρόκειται να κάνει το ίδιο και στις ΗΠΑ, οπότε τα κρούσματα μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται δραματικά.

Ο λόγος: Η παραλλαγή έχει αποδειχθεί τόσο πολύ μεταδοτική που μπορεί να έχει ήδη ξεμείνει από άτομα για μόλυνση, μόλις ενάμιση μήνα αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική .

«Θα πέσει τόσο γρήγορα όσο ανέβηκε», εκτιμά ο Αλί Μοκντάντ, καθηγητής επιστημών μετρήσεων υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλά είναι ακόμα αβέβαια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η επόμενη φάση της πανδημίας. Η σταθερότητα ή η ύφεση στις δύο χώρες δεν συμβαίνει παντού την ίδια στιγμή ή με τον ίδιο ρυθμό. Και εβδομάδες ή μήνες δυστυχίας εξακολουθούν να περιμένουν τους ασθενείς και τα καταβεβλημένα νοσοκομεία, ακόμα κι αν επαληθευτεί το σενάριο της ταχείας αποκλιμάκωσης.

Το μοντέλο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προβλέπει ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ θα ανέλθει σε 1,2 εκατομμύρια έως τις 19 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα μειωθεί απότομα «απλώς επειδή όλοι όσοι θα μπορούσαν να μολυνθούν θα μολυνθούν», σύμφωνα με τον Μοκντάντ.

Στην πραγματικότητα, λέει, σύμφωνα με τους περίπλοκους υπολογισμούς του πανεπιστημίου, ο πραγματικός αριθμός των νέων καθημερινών μολύνσεων στις ΗΠΑ - μια εκτίμηση που περιλαμβάνει άτομα που δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε εξετάσεις - έχει ήδη κορυφωθεί, φτάνοντας τα 6 εκατομμύρια στις 6 Ιανουαρίου.

Στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, τα νέα κρούσματα μειώθηκαν σε περίπου 140.000 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, αφού εκτοξεύτηκαν στα ύψη (περισσότερα από 200.000 την ημέρα) νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Κέβιν ΜακΚόνγουεϊ, συνταξιούχος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, είπε ότι ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται σε μέρη όπως η νοτιοδυτική Αγγλία και τα Δυτικά Μίντλαντς, το ξέσπασμα μπορεί να έχει κορυφωθεί στο Λονδίνο.

Τα στοιχεία έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι οι δύο χώρες πρόκειται να υποστούν κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Νότια Αφρική, όπου σε διάστημα περίπου ενός μήνα το κύμα κορυφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και στη συνέχεια έπεσε σημαντικά.

«Βλέπουμε σίγουρα μια πτώση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα ήθελα να τα δω να πέφτουν πολύ περισσότερο πριν μάθουμε αν αυτό που συνέβη στη Νότια Αφρική θα συμβεί εδώ», τονίζει ο Δρ Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Οι διαφορές μεταξύ της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του γηραιότερου πληθυσμού της Βρετανίας και της τάσης των κατοίκων της να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα, θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα πιο ανώμαλο ξέσπασμα για τη χώρα και άλλα έθνη σαν αυτήν.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση των βρετανικών αρχών να υιοθετήσουν ελάχιστους περιορισμούς κατά της Ομικρον θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να διαπεράσει τον πληθυσμό και να διατρέξει την πορεία του πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης που έχουν επιβάλει σκληρότερα μέτρα, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κάποιος αν έχει κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα. «Χρειαζόμαστε ακόμη λίγο χρόνο για να αποσαφηνίσουμε αν πλησιάζουμε ή όχι σε μια κορύφωση του παρόντος κύματος (της πανδημίας)», είπε, προσθέτοντας ότι η πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα υποχωρεί στη Γαλλία.

Ο Σαμπίρ Μαχντί, πρύτανης των επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand της Νότιας Αφρικής, επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που επιβάλλουν lockdown δεν θα περάσουν απαραίτητα ένα κύμα Ομικρον με λιγότερες μολύνσεις, απλώς τα κρούσματα μπορεί να κατανεμηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπήρξαν 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα COVID-19 σε όλη την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, αποκαλώντας το «παλιρροιακό κύμα που σαρώνει την περιοχή». Ο ΠΟΥ επικαλέστηκε μοντέλα από την ομάδα του Μοκντάντν, που προβλέπουν ότι ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα μολυνθεί από το omicron εντός περίπου οκτώ εβδομάδων.

Η Ομικρον θα μπορούσε μια μέρα να θεωρηθεί ως σημείο καμπής στην πανδημία, εκτιμούν πολλοί ειδικοί. Η ανοσία που αποκτάται από όλες τις νέες λοιμώξεις, μαζί με τα νέα φάρμακα και τον συνεχή εμβολιασμό, θα μπορούσαν να καταστήσουν τον κορονοϊό κάτι με το οποίο μπορούμε να συνυπάρξουμε πιο εύκολα.

Αχτίδες αισιοδοξίας και στην Ελλάδα

Μπορεί οι αριθμοί στη χώρα μας να τρομάζουν τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ωστόσο εσχάτως εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση αυτού του σαρωτικού επιδημιολογικού κύματος.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αριθμούς που δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση», ανέφερε την Τρίτη, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι πολύ σημαντική η πτώση της αυξητικής πορείας και αύριο (σ.σ. σήμερα, Τετάρτη) θα είμαστε επισήμως σε ύφεση αν κινηθούμε σε παρόμοια επίπεδα. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται αφενός στα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφετέρου στην αύξηση των εμβολιασμών.

«Θεωρώ ότι αν συνεχιστεί και αύριο (σ.σ.12/01) θα μας οδηγήσει σε μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση από τις 20 του μήνα που προβλέπαμε αρχικά», σημείωσε.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός πως η Ομικρον έχει μολύνει περισσότερους από αυτούς που προέβλεπαν τα μοντέλα, εκτίμησε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή