Παγκόσμια κατακραυγή για το ποίημα που συγκρίνει μετανάστες με αρουραίους

Γράφτηκε από τον αντιδήμαρχο της γενέτειρας του Χίτλερ και έχει χαρακτηριστεί «αποτρόπαιο».
The Guardian

Ένα ποίημα που γράφτηκε για το θέμα του μεταναστευτικού και κυκλοφόρησε με το όνομα «Ο αρουραίος της πόλης» έχει προκαλέσει μεγάλη κατακραυγή στην Αυστρία, καθώς συγκρίνει τους ανθρώπους που μεταναστεύουν με αρουραίους.

Συγκεκριμένα, το ποίημα, που γράφτηκε από τον αντιδήμαρχο της πόλης Μπρόνοου Αμ Ιν, Κρίστιαν Σίλχερ, που εντάσσεται στο ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), λέει στους ανθρώπους ή να ενταχθούν στην πόλη ή να φύγουν γρήγορα.

Το ποίημα, που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του κόμματος στην πόλη Μπρόνοου Αμ Ιν, την γενέτειρα του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφου Χίτλερ, προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις που ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να απομακρυνθούν από το «αποτρόπαιο» δημιούργημα.

Ο κ. Κουρτς, δήλωσε στην Αυστριακή Υπηρεσία Τύπου ότι το ποίημα ήταν «αηδιαστικό, απάνθρωπο και βαθιά ρατσιστικό» και δεν έχει καμία θέση στην Αυστρία.

Yahoo Nachrichten

«Ακριβώς όπως εμείς ζούμε εδώ, έτσι πρέπει να ζήσουν και άλλοι αρουραίοι» γράφει στο ποίημα και αναφερόμενος σε αυτούς γράφει: «Είτε μοιραστείτε τον ίδιο τρόπο ζωής με εμάς είτε φύγετε γρήγορα από εδώ» ενώ ακόμα σχολιάζει πως όταν αναμειγνύονται διαφορετικές κουλτούρες είναι σαν τους καταστρέφεις.

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν είχε κανένα σκοπό να «προσβάλλει ή να βλάψει κανέναν» με το ποίημα του.

Ζήτησε μάλιστα συγγνώμη για την σύγκριση που χρησιμοποίησε λέγοντας ότι το ποίημα αποσκοπούσε στο να περιγράψει τις αλλαγές «που ο ίδιος και οι άλλοι δικαιολογημένα επικρίνουν» από την οπτική ενός αρουραίου.

Η Πάμελα Ρέντι - Γουάγκνερ , επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ), δήλωσε ότι τέτοιες συγκρίσεις ήταν «συνηθισμένες στη ναζιστική προπαγάνδα».

Ο Αντιπρόεδρος και επικεφαλής του FPÖ, Χέιντζ - Κρίστιαν Στρας έγραψε σε μια δημοσίευση στο Facebook ότι «η εκστρατεία» εναντίον του κόμματος δείχνει ότι οι ανταγωνιστές τους είναι «ιδιαίτερα νευρικοί» πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.

Το FPÖ βρίσκεται σε συμμαχία με το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Κουρζ από το 2017 και είναι ανάμεσα στα λίγα ακροδεξιά κόμματα που έχουν κερδίσει την εξουσία στην ΕΕ.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή