Πεκίνο: Παραβίασε τους κανόνες απομόνωσης και έστειλε 5.000 άτομα σε καραντίνα

«Βράζουν», και δικαιολογημένα, μαζί του οι γείτονες.
via Associated Press

Ενας άνδρας στο Πεκίνο βρίσκεται υπό ποινική έρευνα, αφού δεν τήρησε την υποχρεωτική απομόνωση στο σπίτι, με αποτέλεσμα οι αρχές να βάλουν τους περισσότερους από 5.000 γείτονές του σε κατ’οίκον ή υπό κυβερνητική επίβλεψη καραντίνα.

Η ενέργεια αυτή του συγκεκριμένου άνδρα, ο οποίος αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, έρχεται τη στιγμή που πρωτεύουσα της Κίνας, όπως και η Σαγκάη, αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για την Covid-19.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο άνδρας, ηλικίας περίπου 40 ετών, είχε λάβει εντολή να απομονωθεί στο σπίτι, αφού επισκέφτηκε μια εμπορική περιοχή που θεωρείται «επικίνδυνη» στις 23 Μαΐου. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, κατά την περίοδο της απομόνωσής του «έβγαινε πολλές φορές και μετακινούταν εντός της κοινότητας, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση της επιδημίας».

Πέντε ημέρες αργότερα τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ως απάντηση, οι αρχές διέταξαν 258 άτομα που έμεναν στο κτήριο του να πάνε στο κυβερνητικό κέντρο καραντίνας και περίπου 5.000 άλλους, που ζούσαν στην οικιστική κοινότητα, να παραμείνουν στο σπίτι.

Η Κίνα έχει επιβάλει σκληρούς περιορισμούς στον πληθυσμό της καθώς αγωνίζεται για την εξάλειψη των αναδυόμενων εστιών της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον.

Η πολιτική «μηδενικής Covid» της Κίνας έχει δεχθεί κριτική για τον αρνητικό αντίκτυπό της στην οικονομία και τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στη Σαγκάη. Τα αυστηρά μέτρα έχουν πυροδοτήσει εκτεταμένη οργή, απογοήτευση και εξάντληση στους κατοίκους, αλλά με τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνονται και τους περιορισμούς να χαλαρώνουν, πολλοί ήταν αυτοί που στράφηκαν κατά του άνδρα στο Πεκίνο.

Την Κυριακή οι αρχές ανέφεραν 122 νέα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 102 ασυμπτωματικών φορέων. Στο Πεκίνο μόλις 12 τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και επετράπη σε βιβλιοθήκες, μουσεία, θέατρα και γυμναστήρια να ανοίξουν ξανά σε περιοχές όπου δεν υπήρχε κανένα κρούσμα για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Οι αρχές του Πεκίνου προσπάθησαν να αποφύγουν ένα μαζικό lockdown, αλλά αντίθετα επέβαλαν ταξιδιωτικά περιορισμούς, τηλεργασία σε ορισμένες περιοχές, έκλεισαν δημόσιους χώρους και έκαναν στοχευμένα lockdown μεμονωμένων κτιρίων και περιοχών.

Στη Σαγκάη, ένα πολύμηνο lockdown πρόκειται να λήξει την Τετάρτη και η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα οικονομικής τόνωσης που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των ζημιών. Σε μια άνευ προηγουμένου συνάντηση με περισσότερους από 10.000 αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε ότι η οικονομία βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο» και θα υπήρχαν τρομερές συνέπειες εάν οι αξιωματούχοι δεν ενεργήσουν γρήγορα και δεν εξισορροπήσουν τους ελέγχους της Covid με την οικονομική ανάπτυξη.

(με πληροφορίες από Guardian)