Για όσους δυσκολεύονται να τα καταπίνουν.
Artinun Prekmoung / 500px via Getty Images

Για πολλά παιδιά και αρκετούς ενήλικες το να καταπίνουν χάπια ή ταμπλέτες είναι δύσκολο- και για αυτό επιστήμονες στο ΜΙΤ και το Brigham and Women’s Hospital δημιούργησαν ένα τζελ χορήγησης φαρμάκων που είναι πολύ πιο εύκολο στην κατάποση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση μιας ποικιλίας διαφορετικών ειδών φαρμάκων.

Τα ζελ, που παράγονται από φυτικής προέλευσης έλαια όπως το σησαμέλαιο, μπορούν να προετοιμάζονται με μια ποικιλία από πολλές διαφορετικές υφές, από πηχτό ποτό μέχρι μια ουσία σαν γιαούρτι. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT News, τα τζελ είναι σταθερά χωρίς να απαιτείται κατάψυξη/ διατήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που θα έκανε ευκολότερη τη χορήγησή τους σε παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Επίσης, θα βοηθούσε και ενήλικες που δυσκολεύονται να τα καταπίνουν, όπως οι πιο ηλικιωμένοι.

«Η πλατφόρμα αυτή θα αλλάξει τις δυνατότητές μας ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε για παιδιά, και επίσης για ενήλικες που έχουν δυσκολίες στη λήψη φαρμάκων. Δεδομένης της απλότητας του συστήματος και του χαμηλού του κόστους, θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση ως προς τη διευκόλυνση των ασθενών στη λήψη φαρμάκων» λέει ο Τζιοβάνι Τραβέρσο, επίκουρος καθηγητής Μηχανολόγων- Μηχανικών στη ΜΙΤ, γαστρεντερολόγος στο Brigham and Women’s Hospital και senior author της έρευνας.

Ο Τραβέρσο και οι συνάδελφοί του έδειξαν πως μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τζελ για τη χορήγηση διαφόρων ειδών φαρμάκων για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών, στις ίδιες δόσεις που μπορούν να παρέχονται με χάπια ή ταμπλέτες, σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα κλινική δοκιμή, που αναμένεται να αρχίσει σε μερικούς μήνες.