«Πέρασμα στον κάτω κόσμο» βρέθηκε κάτω από εκκλησία στο Μεξικό (βίντεο)

Η Μίτλα θεωρείται ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος για τους αυτόχθονες πληθυσμούς του πολιτισμού των Ζαποτέκων.
Photo by Victor Ovies Arenas via Getty Images

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό αποκάλυψαν κάτω από μια εκκλησία έναν υπόγειο λαβύρινθο και υποψιάζονται ότι κάποτε ήταν «πέρασμα στον κάτω κόσμο».

Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο της Μίτλα κοντά στην πόλη Οαχάκα από μια ομάδα αρχαιολόγων του Εθνικού Ινστιτούτου Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Μεξικού (INAH), του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), την Ένωσης Αρχαιολογικής Έρευνας και Εξερεύνησης και του προγράμματος ARX.

Η Μίτλα θεωρείται ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος για τους αυτόχθονες πληθυσμούς του πολιτισμού των Ζαποτέκων, των οποίων ο πολιτισμός άκμασε στην κοιλάδα της Οαχάκα από το 700 π.Χ. μέχρι τις ισπανικές κατακτήσεις το 1521 μ.Χ.

Η τοποθεσία της Μίτλα πιθανότατα προήλθε από την κλασική περίοδο (περίπου 250-900 μ.Χ.), αλλά άκμασε κατά τη διάρκεια της μετακλασικής περιόδου. Γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα μ.Χ., αφού οι Ισπανοί έφτασαν στην Αμερική, μια καθολική εκκλησία και άλλες δομές κατασκευάστηκαν πάνω από τον υπόγειο λαβύρινθο.

.
.
ARX Project

Χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικούς τύπους γεωφυσικής σάρωσης, η ομάδα των αρχαιολόγων αποκάλυψε ένα υπόγειο σύμπλεγμα σηράγγων που υπάρχει κάτω από το σύνολο των δομών που είναι γνωστό ως Church Group.

Τόσο η τοπική παράδοση όσο και τα έγγραφα από την εποχή της αποικιοκρατίας δείχνουν ότι η Μίτλα θεωρήθηκε από τους αρχαίους Ζαποτέκους ως είσοδος στον κάτω κόσμο, ή Lyobaa, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές οι σήραγγες πιστεύεται ότι είναι μια πύλη προς τη γη των νεκρών, αναφέρει το IflScience.

Αυτή είναι μόνο η πρώτη γεωφυσική έρευνα του χώρου. Οι ερευνητές πρόκειται να επιστρέψουν στην τοποθεσία τον Σεπτέμβριο του 2023 για έναν άλλο γύρο ερευνών, ελπίζοντας να αποκαλύψουν περισσότερα κρυμμένα στρώματα του χαμένου παρελθόντος της.

Δημοφιλή