Περιποίηση προσώπου: Το τραγικό λάθος που κάνει όλο τον κόπο μας να πηγαίνει χαμένος

Και κορυφαία tip από τους ειδικούς, ώστε να απολαμβάνουμε τα ωφέλη των πολύτιμων προϊόντων μας στο φουλ.
Malte Mueller via Getty Images

Φτάσαμε στο τέλος μιας κουραστικής μέρας και είμαστε τόσο περήφανες/οι που καταφέραμε να αφιερώσουμε χρόνο, προκειμένου να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας και να εφαρμόσουμε τους ορούς, τα ελιξίρια και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μας. Κι όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι έτοιμοι να πέσουμε στο κρεβάτι! Πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι έχουμε χρονομετρήσει σωστά την εφαρμογή κάθε προϊόντος και ότι του έχουμε δώσει τον απαραίτητο χρόνο να απορροφηθεί από την επιδερμίδα του προσώπου μας.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη νυχτερινή μας περιποίηση αλλά και για την πρωινή. Προκειμένου ο χρόνος που αφιερώνουμε σε εμάς και στην επιδερμίδα μας να πιάνει τόπο, οι δερματολόγοι προσφέρουν τις συμβουλές τους σχετικά με τις καλύτερες ώρες εφαρμογής των προϊόντων ομορφιάς και το πόσα λεπτά οφείλουμε να τα αφήσουμε να απορροφηθούν, προτού περάσουμε από το ένα προϊόν στο επόμενο.

Πάνω κάτω, τα όσα ισχύουν για την πρωινή ισχύουν και για τη βραδινή μας ρουτίνα, οι οποίες σύμφωνα με τους δερματολόγους θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους ένα σημαντικό κενό, περίπου 12 ωρών.

«Η συμβουλή μου είναι να μην περιμένουμε να ασχοληθούμε την πρωινή μας ρουτίνα μετά τη μεσημεριανή προπόνηση και να εφαρμόσουμε τα προϊόντα νυκτός μετά το δείπνο», συνιστά η δερματολόγος Δρ. Λορέτα Σιράλντο.

Ας βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζουμε τα προϊόντα με τη σωστή σειρά

Πολλοί από εμάς έχουμε περισσότερα από ένα προϊόντα να εφαρμόσουμε. Με ποια σειρά όμως πρέπει να εφαρμόζονται τα προϊόντα μας; Ο αξιόπιστος εμπειρικός κανόνας της Τζόι Ταβερνίς, αισθητικού και ιδρύτριας της JTAV Clinical Skincare είναι: «Εφαρμόζουμε τα προϊόντα ξεκινώντας από εκείνα με το μικρότερο μοριακό βάρος για να καταλήξουμε σε εκείνα με το μεγαλύτερο, επομένως αρχίζουμε από το καθαριστικό, το τόνερ και τον ορό, για να ολοκληρώσουμε με ενυδατική κρέμα και ενυδατικά έλαια».

Ας προετοιμάσουμε το δέρμα μας να δεχθεί τα όσα θα του προσφέρουμε

Η Ρέιτσελ Γκάλο, αισθητικός και διευθύνουσα σύμβουλος στο Silver Mirror Facial Bar, προτείνει: «Εφαρμόζουμε πάντοτε το τόνερ μας σε υγρό δέρμα, καθώς λειτουργεί ως αγωγός που βοηθά τους ορούς να διείσδυσουν στους πόρους της επιδερμίδας μας. Μόλις οι οροί εφαρμοστούν πάνω από το τόνερ, περιμένουμε μέχρι το δέρμα να μουλιάσει και στη συνέχεια εφαρμόζουμε την ενυδατική μας κρέμα, ως το τελικό στρώμα προστασίας»

Και πότε μπορούμε επιτέλους να περάσουμε στο μακιγιάζ;

Η αισθητικός Tάμι Φέντερ έχει για μας την εξής συμβουλή: «Περιμένουμε τουλάχιστον 10 λεπτά αφού βάλουμε την ενυδατική μας κρέμα, για να περάσουμε στο αντηλιακό ή το μακιγιάζ. Το να δώσουμε στο δέρμα μας ένα διάλειμμα είναι τόσο καταπραϋντικό μερικές φορές».

Εμπειρικός κανόνας: Περιμένουμε από 60 έως 90 δευτερόλεπτα μεταξύ της εφαρμογής κάθε προϊόντος

Η δρ Μισέλ Χένρι, δερματολόγος και κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College, διευκρινίζει ότι η αναμονή 60 έως 90 δευτερολέπτων, επιτρέπει στα προϊόντα να διεισδύσουν στο επιφανειακό στρώμα και να κάνουν τα μαγικά τους. Αν απλώσουμε τρία ή τέσσερα διαφορετικά προϊόντα ταυτόχρονα, το δέρμα μας αδυνατεί να απορροφήσει τα διάφορα συστατικά, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ευεργετικές ιδιότητες του κάθε προϊόντος.

Οι ρετινόλες υπακούν στους δικούς τους κανόνες

Μερικοί από εμάς εμφανίζουμε ερεθισμούς, ξεφλούδισμα ή ξηρότητα όταν χρησιμοποιούμε τα παράγωγα βιταμίνης Α, τα οποία είναι γνωστά και ως ρετινοειδή. Ειδικά αυτά που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Για το λόγο αυτό, οι δερματολόγοι συχνά συνιστούν τη «μέθοδο σάντουιτς» κατά την εφαρμογή τους. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζουμε την ενυδατική μας κρέμα, περιμένουμε να στεγνώσει, ύστερα εφαρμόζουμε το ρετινοειδές και στη συνέχεια προσθέτουμε άλλη μια στρώση ενυδατικής κρέμας.

Η σκέψη πίσω από τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι ότι η ενυδατική κρέμα που εφαρμόζεται πρώτη θα λειτουργήσει ως εμπόδιο για την καταπολέμηση οποιουδήποτε ερεθισμού από τη ρετινόλη, ενώ η ενυδάτωση στη συνέχεια, θα σφραγίσει την υγρασία της επιδερμίδας.

«Όταν χρησιμοποιούμε ρετινόλη τη νύχτα, καλύτερα να αποφύγουμε την εφαρμογή της σε συνδυασμό με άλλα οξέα όπως η βιταμίνη C, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ερεθισμού της επιδερμίδας μας. Η βιταμίνη C πρέπει να εφαρμόζεται το πρωί, καθώς η αντιοξειδωτική της δράση είναι πολύτιμη για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη ρύπανση. Η ρετινόλη από την άλλη πλευρά, πρέπει να εφαρμόζεται τη νύχτα, καθώς διασπάται και αδρανοποιείται από την υπεριώδη ακτινοβολία».

Η μαξιλαροθήκη «ρουφάει» μονομιάς όλη την πολύτιμη προσπάθεια περιποίηση της επιδερμίδας μας

«Η εφαρμογή οποιουδήποτε προϊόντος και η βουτιά στο κρεβάτι αμέσως μετά, μεταφέρει το προϊόν στη μαξιλαροθήκη μας», προειδοποιεί η Χένρι. «Αυτό θα συγκεντρώνει στις μαξιλαροθήκες μας διάφορα προϊόντα περιποίησης δέρματος, με αποτέλεσμα το πρωί να ξυπνάμε με ερεθισμούς», προσθέτει η ίδια.

Πόση ώρα θα πρέπει να περιμένουμε;

Η Mισέλ Γουόνγκ, χημικός και καθηγήτρια στο Lab Muffin Beauty Science, συνιστά: «Εφόσον επιθυμούμε να βεβαιωθούμε ότι το προϊόν μας δεν θα πάει χαμένο, ας περιμένουμε μια ώρα μετά την εφαρμογή του πριν πέσουμε στο κρεβάτι»

«Το πόσο γρήγορα απορροφώνται τα προϊόντα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας», παίρνει τη σκιτάλη η Γκάλο. «Μια πιο ξηρή επιδερμίδα θα απορροφήσει τα προϊόντα μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ σε μια πιο λιπαρή επιδερμίδα η διαδικασία της απορρόφησης μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Σε γενικές γραμμές συνιστούμε να πλένουμε το πρόσωπό μας αμέσως μετά το δείπνο, να ξεκινάμε νωρίς τη ρουτίνα μας και στη συνέχεια να χαλαρώνουμε με ένα καλό βιβλίο, σε συνθήκες χαλαρού φωτισμού».

Επιπλέον, οι ειδικοί, ανάμεσα τους και η Τζομπάρτεχ Γουίλιαμς, προτείνουν τις μεταξωτές μαξιλαροθήκες, καθώς «Το μετάξι και το σατέν είναι απαλά με το δέρμα και δεν απορροφούν τόση υγρασία όσο το βαμβάκι. Ακόμη, είναι εξίσου πολύτιμο να κοιμόμαστε ανάσκελα, καθώς αυτή είναι η καλύτερη πρακτική για την πρόληψη των ρυτίδων στο πρόσωπο και στο στήθος».