ΔΙΕΘΝΕΣ
10/04/2020 10:01 EEST

Πέθανε στα 13 της η Σάρλοτ Φίτζι που βοήθησε στην διάδοση της κανναβιδιόλης για ιατρική χρήση

Οι γονείς της ανέφεραν πως ο θάνατός της σχετίζεται πιθανότατα με τον κορονοϊό.

ASSOCIATED PRESS

Η Σάρλοτ Φίτζι, η 13 ετών έφηβη που έγινε γνωστή κάνοντας χρήση κανναβιδιόλης, με στόχο την θεραπεία της επιληψίας, πέθανε την Τρίτη.

Ο θάνατος της επιβεβαιώθηκε από τους γονείς της, Στίβεν και Πέιτζ, οι οποίοι ανέφεραν πως το παιδί τους έχασε την ζωή του πιθανότατα εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με τον Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι το κορίτσι αναδείχθηκε σε σύμβολο όσων αγωνίζονταν για την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, αφού όταν ήταν πέντε ετών, κάποια συμπτώματα της επιληψίας μειώθηκαν αισθητά, όταν της χορηγήθηκε συστατικό του φυτού.

Η Σάρλοτ έπαθε την πρώτη κρίση μόλις ήταν τριών μηνών. Λίγο αργότερα, η οικογένειά της ενημέρωσε πως το παιδί έπασχε από το σύνδρομο Dravet, μια σπάνια μορφή επιληψίας που ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Μέχρι τα πέντε της χρόνια, είχε πάνω από 300 επιληπτικές κρίσεις την εβδομάδα, περίπου μία ανά 30 λεπτά, δήλωσε η μητέρα της.

Η Σάρλοτ ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο ενώ για την τροφή της χρησιμοποιούνταν ένας σωλήνας τροφοδοσίας, επειδή εκείνη δεν μπορούσε να καταπιεί.

ASSOCIATED PRESS

 

Οι γονείς της είχαν κάνει πολλές προσπάθειες χρησιμοποιώντας πολλά φάρμακα για να επανέλθει το παιδί. Δεν υπήρξε ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

Η κ. Φίτζι άρχισε να μελετά το ενδεχόμενο χορήγησης ελαίου CBD, ενός συστατικού της κάνναβης που διαφέρει από τα υπόλοιπα, διότι δεν ασκεί την ψυχοενεργή δράση και έτσι δεν προκαλεί το αίσθημα ευεξίας που σχετίζεται με την χρήση άλλων ουσιών.

Επιπλέον, είναι το συστατικό που σε προηγούμενες μελέτες έχει σχετισθεί με συρρίκνωση καρκινικών όγκων, καταπράυνση του χρόνιου πόνου και καταπολέμηση ψυχιατρικών διαταραχών.

«Στην αρχή δεν πίστευα σε καμία περίπτωση ότι θα λειτουργήσει. Αλλά το δοκιμάσαμε. Και η Σάρλοτ δεν είχε καμία επιληπτική κρίση μετά την έναρξη της θεραπείας», είπε η μητέρα της, εξηγώντας πως το παιδί άρχισε να μιλάει, να περπατά, ενώ της αφαίρεσαν και τον σωλήνα για την τροφοδοσία.

seksan Mongkhonkhamsao via Getty Images

 

Η ιστορία της Σάρλοτ σύντομα έπαιξε στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης ενώ και άλλοι ασθενείς με παρόμοιες κρίσεις ακολούθησαν το παράδειγμά της. Πολλοί είχαν τα ίδια αποτελέσματα και ένιωσαν ανακούφιση.

Ο Σάντζει Γκούπτα, ιατρικός ανταποκριτής στο CNN, το 2013 πήρε συνέντευξη από την Σάρλοτ για ένα ντοκιμαντέρ που έφτιαχνε ενώ στην συνέχεια και ο ίδιος υποστήριξε πως η χρήση της κανναβιδιόλης βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση των επιληπτικών κρίσεων.

(Με πληροφορίες από New York Times)