Πέθανε το «πρώτο cyborg στον κόσμο», ο Πίτερ Σκοτ Μόργκαν

Απεβίωσε έχοντας γύρω του την οικογένειά του.
.
.
Channel 4

Σε ηλικία 64 ετών απεβίωσε ο Dr. Πίτερ Σκοτ Μόργκαν, ο Βρετανός επιστήμονας που έγινε το «πρώτο cyborg στον κόσμο».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ο ίδιος είχε αρνηθεί να αποδεχτεί τη μοίρα του αφού διαγνώστηκε με νόσο κινητικού νευρώνα (γνωστή και ως πλάγια μυατροφική σκλήρυνση- motor neuron disease ή ALS) το 2017. Όπως έλεγε, ήθελε να πάει παραπέρα τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει η επιστήμη, οπότε αποφάσισε να παρατείνει τη ζωή του και να γίνει πλήρως ρομποτικός.

Ο Dr. Σκοτ Μόργκαν, από το Τορκουέι του Ντέβον, είπε αργότερα ότι είχε πραγματοποιήσει πλήρως τη μεταμόρφωσή του σε «cyborg», και είχε γίνει ο «Πίτερ 2.0». Στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού του, ο φημισμένος ειδικός ρομποτικής υπεβλήθη σε μια σειρά από πολύπλοκες και ριψοκίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Μεταξύ άλλων, ανέπτυξε ένα εξαιρετικά αληθοφανές «άβαταρ» του προσώπου του, που σχεδιάστηκε για να αντιδρά/ ανταποκρίνεται μέσω της χρήσης γλώσσας του σώματος με τεχνητή νοημοσύνη, ενώ επίσης δούλεψε πάνω στη χρήση τεχνολογίας eye-tracking για να μπορεί να χρησιμοποιεί υπολογιστές μόνο με τα μάτια του. Στην τελευταία επέμβαση της μεταμόρφωσής του «έδωσε» τη φωνή του ελπίζοντας να κερδίσει ακόμα δεκαετίες ζωής- ωστόσο ο θάνατός του ανακοινώθηκε μέσω Twitter.

Μεταξύ άλλων, είχε εγκατασταθεί στο στομάχι του σωλήνας για να τρέφεται απευθείας, καθετήρας απευθείας στην ουροδόχο κύστη του κ.α. Επίσης, υποβλήθηκε σε λαρυγγεκτομή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μπει σάλιο στα πνευμόνια του, κάτι που ο ίδιος είχε περιγράψει ως ανταλλαγή της φωνής του με «εν δυνάμει δεκαετίες ζωής».

Για να επικοινωνήσει χρησιμοποιούσε συνθετική φωνή και το άβαταρ του προσώπου του. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της χρήσης τεχνολογίας eye tracking για να ελέγχει υπολογιστές με τα μάτια, είχε υποβληθεί και σε εγχείρηση με λέιζερ.