Πετρέλαιο: Μικρή ανάσα στα 95 δολάρια μετά την ξέφρενη πορεία προς τα 100 δολάρια το βαρέλι

Ο βασικός λόγος της ξέφρενης πορείας είναι η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ που πυροδότησε φόβους για πτώση των προμηθειών αργού παγκοσμίως.
Cavan Images / Marc Morrison via Getty Images

Στα 95 δολάρια σταθεροποιήθηκε σήμερα το πετρέλαιο μετά το ξέφρενο ραλι αυτής της εβδομάδας που εκτόξευσε την τιμή στα 97 δολάρια το βαρέλι, μια ανάσα από τα 100 dpb.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το West Texas Intermediate άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021 και κατά περίπου ένα τρίτο από τα τέλη Ιουνίου και βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2020, όταν οι τιμές σημείωσαν πτώση τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ενώ το Brent ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις και τα 97 δολάρια στις συναλλαγές αυτή την εβδομάδα.

Ο βασικός λόγος της ξέφρενης πορείας του είναι η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ που πυροδότησε φόβους για πτώση των προμηθειών αργού παγκοσμίως «γεγονός που προκάλεσε πανικό στις αγορές» όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο Bloomberg TV η Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων Vanda Insights.

Στερεύουν οι αποθήκες στις ΗΠΑ

Τα συνολικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, που δείχνουν πόσο γρήγορα πιέζεται η αγορά από την ενεργειακή ασφυξία που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε έλλειμμα έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Με τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα να παραμένει υψηλή, πολλοί στην αγορά θεωρούν αναπόφευκτη την εκτίναξη στα 100 δολάρια, ακόμη και όταν το δολάρια παραμένει σε υψηλά επίπεδα όπως και τα επιτόκια.

Η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λόγω της δραστηριότητας των κινεζικών φορτηγών και της αύξησης των αεροπορικών ταξιδιών ενόψει της περίφημης «Χρυσής Εβδομάδας» όπου εκατομμύρια ασιάτες κάνουν διακοπές, ανέφερε σε σημείωμα της JPMorgan Chase & Co.

Παράλληλα, τα Αμερικανικά αποθέματα, που πυροδοτούν αυτή την ξέφρενη πορεία του πετρελαίου μειώνονται σταθερά επί επτά συνεχόμενες εβδομάδες και πολλοί έμποροι θεωρούν ότι βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα που επιτρέπουν στις δεξαμενές να λειτουργούν κανονικά.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό αργό γίνεται πολύ ακριβό για τους ξένους αγοραστές.

Δημοφιλή