Κακοκαιρία Elias: Καταστροφές και πλημμύρες σε Εύβοια, Βόλο, Λάρισα και Φθιώτιδα

Δραματικές εικόνες από τις περιοχές που επλήγησαν από το νέο κύμα κακοκαιρίας.
Eurokinissi

«Είναι δεύτερη φορά, δυστυχώς, που μέσα λίγες μέρες που έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, κυρίως στον Βόλο και στην βόρεια Εύβοια, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι τεράστιες ποσότητες, οι πρωτοφανείς ποσότητες βροχοπτώσεων πάλι μέσα σε λίγες μέρες μάς δείχνουν πέρα πάσης αμφιβολίας ότι η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ στη Μεσόγειο, είναι στην Ελλάδα.Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις, το κράτος, πολιτικοί, επιστήμονες, πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία με πάσα βεβαιότητα έρχονται στο μέλλον».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, περιέγραψε από τον Βόλο τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλία, όπου ο εφιάλτης επέστρεψε.

Οι εικόνες από τις περιοχές που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας Elias- κάποιες από τις οποίες προσπαθούν ακόμα να επουλώσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel - παραπέμπουν σε σκηνικλο πολέμου.

Eurokinissi

Εύβοια και Βόλος επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά, ενώ αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και από τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα. Στον Βόλο, όπου είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, έλεγε πως η πόλη είχε μετατραπεί σε λίμνη και το 80% ήταν χωρίς ηλεκτροδότηση. Επίσης, συνεχίζονταν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν στον Βόλο λόγω της κακοκαιρίας Elias προκάλεσαν την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες.

Ο χείμαρρος «έσπασε» αρχικά στην περιοχή Οξυγόνο, μετά την οδό Μακρυγιάννη αλλά και στη γέφυρα του ΟΣΕ, όπου ξήλωσε τις γραμμές, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους. Στην οδό Ιερολοχιτών ξεριζώθηκε ένα μεγάλο δέντρο, έκλεισε ο δρόμος και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη λόγω της πλημμύρας.

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και από έναν άλλο χείμαρρο στα ανατολικά του Βόλου, τον Άναυρο, που υπερχείλησε σε σημείο κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στον Περιφερειακό του Βόλου, όπου στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού έχει κλείσει ο δρόμος, όπως και στο ύψος του Καραγάτς, από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης, που έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ανοιχτό είναι το μεγάλο τούνελ του Περιφερειακού στην Γορίτσα, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με μεγάλη προσοχή λόγω των ειδικών συνθηκών.

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου από το ρέμα Ματσάγγου στην Αγριά.

Στους δρόμους του Βόλου κυκλοφορούν πάρα πολλά στρατιωτικά οχήματα, ενώ στο λιμάνι βρίσκεται και το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Ικαρία» για συνδρομη και παροχή βοήθειας εάν χρειαστεί.

Eurokinissi

Στην Εύβοια είχε υπάρξει επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές (Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες), ενώ μεγάλοι όγκοι νερού είχαν πέσει στην περιοχή από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία. Στα όρια της υπερχείλισης ήταν ο ποταμός Κηρέας, ενώ δύσκολες ήταν και οι μετακινήσεις πυροσβεστικών δυνάμεων προς τη βόρεια Εύβοια, λόγω της κατάστασης των δρόμων. Στη βόρεια Εύβοια πλημμύρισαν χωριά και χείμαρροι παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, ενώ στις Ροβιές κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν σπίτια. Μεγάλες ήταν οι ζημιές και στη Λίμνη. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του δικτύου του meteo.gr/EAA στην Ιστιαία Ευβοίας όπου μέχρι τις 09:00 είχαν καταγραφεί 202 χιλιοστά και συνολικά από την Τετάρτη 460 χιλιοστά.

Σε συναγερμό είχε τεθεί ο Παλαμάς Καρδίτσας, λόγω υπερχείλισης του Σοφαδίτη, ενώ Κιλελέρ και Φάρσαλα δέχτηκαν μεγάλους όγκους νερού, με αναχώματα να υποχωρούν και περιοχές να πλημμυρίζουν. Προβλήματα σημειώνονταν και στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τη διάρκειας της Πέμπτης η κακοκαιρία θα συνεχιζόταν (με φθίνουσα ένταση) κυρίως στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, αλλά μέχρι αργά το βράδυ θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές. Στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονταν βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνονταν ο νομός Αττικής και η Αθήνα.

Οι εικόνες από τις πληγείσες περιοχές είναι ενδεικτικές του μεγέθους της καταστροφής

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI
ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI
ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Εurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
|

Δημοφιλή