Πετρέλαιο: Ανοδικά κινούνται οι τιμές για τρίτη εβδομάδα - Πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι

Οι περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από Σαουδική Αραβία και Ρωσία αυξάνουν τις ανησυχίες υψηλές τιμές και ελλείψεις.
via Associated Press

Πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι κινείται και σήμερα το πετρέλαιο καταγράφοντας ένα ανοδικό σερί τριών εβδομάδων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν σήμερα κατά 65 σεντς (0,7%) στα 94,35 δολάρια, με το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) να καταγράφει αύξηση κατά 67 σεντς (0,7%) στα 90,83 δολάρια κλείνοντας την εβδομάδα με μια συνολική αύξηση 4% από την περασμένη.

Η Κίνα οδηγεί και αυτή τη βδομάδα το ράλι των αυξήσεων καθώς η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις της αυξήθηκαν γρηγορότερα απ ότι ανέμεναν οι αγορές, καταγράφοντας μια σταθεροποίηση.

Επίσης η επεξεργασία των διυλιστηρίων πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκε στο ρεκόρ των 64,69 εκατομμυρίων τόνων τον Αύγουστο, αύξηση 19,6% σε σχέση με το 2022.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αναθερμαίνει τις εκτιμήσεις ότι σύντομα θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, πυροδοτώντας ανησυχίες τόσο για τις τιμές της ενέργειας το χειμώνα που έρχεται και την επάρκεια καυσίμων, αλλά και για τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να φρενάρουν τις αυξήσεις επιτοκίων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Οι περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αυξάνουν τις ανησυχίες για την προσφορά, ανεβάζοντας σημαντικά τις τιμές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπογραμμίζει ότι οι περικοπές αυτές θα προκαλέσουν έλλειμμα στην αγορά προς το τέλος του έτους.

«Οι αγορές πετρελαίου πρέπει τώρα να εξετάσουν εάν τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι μια πιθανότητα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεδομένης της έκτασης των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+», δήλωσε στο Bloomberg, ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας ορυχείων και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. «Τα χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα αργού θέτουν τις τιμές σε κίνδυνο αυξημένης αστάθειας», υποστήριξε.

Δημοφιλή