Πέτσας: Με επιτυχία το άνοιγμα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας

Στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε φέτος από το 0, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Eurokinissi

Απόλυτα ικανοποιημένος από τα πρώτα δείγματα ανοίγματος παραλιών και ναών, εμφανίστηκε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά και με στοιχεία στην πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας και του ανοίγματος της κοινωνικής δραστηριότητας μετά την σταδιακή άρση του lockdown, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα τα στατιστικά είναι πολύ θετικά για το πως εξελίσσεται η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Πέτσας μίλησε ακόμα και για το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού, τομέας εξαιρετικά σημαντικός και για την οικονομία της χώρας και για την απασχόληση. Όπως διευκρίνισε, το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζομένων σε αυτές, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η φετινή χρονιά δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. «Φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το 0. Στόχος να πάρουμε μεγαλύτερο κομμάτι από μία πολύ μικρότερη πίτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ενώ πρόσθεσε ότι μετά το άνοιγμα των παραλιών το Σαββατοκύριακο και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων από σήμερα, όλοι παρακολουθούν την Ελλάδα για το άνοιγμα του τουρισμού. Αρνήθηκε πάντως να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς όπως είπε δεν χρειάζονται αποσπασματικές δηλώσεις, ειδικά από την στιγμή που είναι θέμα ημερών να παρουσιαστεί όλο το σχέδιο. Το μόνο που αρκέστηκε να πει ήταν ότι θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις σε θέματα φορολογίας, ρευστότητας, εργασίας ενώ θα παρουσιαστούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ότι μέσω των μέτρων στήριξης ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις που στρέφονται γύρω από τον τουρισμό και να υπάρξει άρση της αβεβαιότητας επιχειρηματιών και εργαζομένων .

Για τις επιχειρήσεις εστίασης που ξεκινάνε στις 25/5 ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να παραχωρήσουν έως και 100% περισσότερο δημόσιο χώρο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα μπορούν να μειώνονται τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύνοδος μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας για να αποτιμηθεί η πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας και να συζητηθεί το πως μπορούν να συνεργαστούν αυτές οι χώρες σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.

Πάντως, όπως διευκρίνισε για ακόμα μία φορά ο κ. Πέτσας, θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των μέτρων χαλάρωσης και ανάλογα θα λαμβάνονται οι κατάλληλες δράσεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά και την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα προκύψουν από το σημερινό άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.