Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε τα μέτρα για τον κορονοϊό

Τη Δευτέρα 24/8 οι ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία – Το μήνυμα προς την Τουρκία.
ASSOCIATED PRESS

Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην εσωτερική χαλάρωση και τον εφησυχασμό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας.Σημειώνεται ότι, από τα 800 τεστ που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τέστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι συγκριτικά με άλλες χώρες η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος.

Τόνισε όμως ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επικαιροποιήσει και να ενισχύσει τα υφιστάμενα μέτρα.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, θέμα που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου σε πλήρη σύνθεση με ξεχωριστά διαλλείμματα και θα υπάρξει χρήση μάσκας από τους μαθητές. Λεπτομέρειες πάντως για το πως ακριβώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και από ποια ηλικία θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στους μαθητές, θα δώσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τη Δευτέρα 24 του μήνα.

Ενα άλλο στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Πέτσας είναι ότι πλέον ο κορονοϊός «χτυπά» μικρότερες ηλικίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν - κατά μέσο όρο - ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη. Για αυτό και ακριβώς η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, έλαβε περιοριστικά μέτρα για χώρους όπου συναθροίζονται νέοι άνθρωποι.

Όσον αφορά τους ελέγχους, χθές 19 Αυγούστου διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, 6.867 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 320 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 334 πρόστιμα ύψους 96.200 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών συνολικά.

Ο κ. Πέτσας, ερωτώμενος για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, διευκρίνισε ότι θα γίνει ανοιχτή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσία όμως μόλις 50 ατόμων και θα ανακοινώσει –μεταξύ άλλων- μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το θέμα της Τουρκίας, με τον Στέλιο Πέτσα να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει την προκλητική της στάση με την παραβίαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. «Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.