«Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»: Ενα επικίνδυνο κίνημα που διαρκώς μεγαλώνει

Η κλειστή ομάδα που αυτή τη στιγμή μετρά 16.000 φίλους στο Facebook, μερικές ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία.
H γραφική αφίσα του γκρουπ.
H γραφική αφίσα του γκρουπ.
Huffpost GR

Μπορεί ένα παιδί να πεθάνει από χρήση μάσκας; Σύμφωνα με τουλάχιστον 16.000 άτομα που έχουν κάνει like στην σελίνα που ακολουθεί, ναι. Ενα ανησυχητικό «κίνημα» κατά της χρήσης μάσκας ξεκίνησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο ελληνικό Facebook.

Πρόκειται για το γκρουπ «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο», το οποίο δημιουργήθηκε την Τρίτη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, με καθολική συμμετοχή των μαθητών και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Η αφίσα του στοχεύει στο συναίσθημα, εκμεταλλευόμενη το σύνθημα «Ι can’t Breath» του κινήματος «Black Lives Matter», για να δείξει ότι ούτε τα παιδιά δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν - και ίσως πεθάνουν κιόλας - εξαιτίας της μάσκας.

Τη στιγμή που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά και οι επιστήμονες προετοιμάζουν τις οδηγίες τους για τα σχολεία και τις μάσκες -προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένο τύπο μάσκας- το γκρουπ, το οποίο δεν έχει κανένα επιστημονικό και ιατρικό υπόβαθρο και οι απόψεις που δημοσιοποιούνται δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αριθμεί σχεδόν 16.000 μέλη μέσα σε μόλις δυο ημέρες λειτουργίας.

Τα περισσότερα μέλη του γκρουπ, με ύφος που παραπέμπει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, εκφράζονται με οργή κατά του μέτρου χρήσης μάσκας, επικαλούμενα κινδύνους για «αιφνίδιο θάνατο μαθητών», λόγω έλλειψης οξυγόνου - μια διαπίστωση που έχει καταρριφθεί από πλήθος επιστημόνων παγκοσμίως.

Στην ομάδα επικρατούν δύο απόψεις: Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως το παιδί τους θα πάει χωρίς μάσκα στο σχολείο κι αυτοί που σκοπεύουν να μη το στείλουν καθόλου φέτος.

Huffpost GR

Ακόμη, ένας εκπρόσωπος της ομάδας, μιλώντας στο Status Fm και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη, δεν δίστασε να εκφράσει γενικολογίες και θεωρίες συνωμοσίας, κάνοντας επίκληση στην αυθεντία διάφορων γιατρών που συναινούν σε αυτή την πρωτοβουλία. «Ξέρετε τι μπορεί να προκαλέσει μια μάσκα; Μέτρησα τον κορεσμό μου, μετά από 15 λεπτά χρήσης μάσκας. Αυξήθηκε πολύ. Ξέρετε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό σε έναν οργανισμό;» ήταν μια από τις ατάκες που είπε ο καλεσμένος.

Αυτή δεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει δημιουργηθεί στα social media . Υπάρχουν κι άλλες κλειστές ομάδες, που διατυπώνουν αντίστοιχες απόψεις, χωρίς όμως το περιεχόμενο να είναι δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες εκτενώς στο θέμα των ψευδών αναρτήσεων και θεωριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

Δημοφιλή