Πίνακας που ανταλλάχθηκε για ένα σάντουιτς με τυρί το 1973 πωλήθηκε σε δημοπρασία 258.000 ευρώ

Πριν από την δημοπρασία, η υψηλότερη τιμή για πίνακά της ήταν 49.890.00 Ευρώ.
.
.
No Credit

Ένας πίνακας που είχε ανταλλαχθεί για ένα σάντουιτς το 1973, πωλήθηκε 50 χρόνια μετά, σε δημοπρασία έναντι 272.000 δολαρίων.

Ο πίνακας «Black Truck» της Καναδής λαϊκής Καλλιτέχνιδος Μοντ Λιούις πωλήθηκε δέκα φορές πάνω από την αναμενόμενη τιμή και έθεσε νέο ρεκόρ για μία καλλιτέχνιδα, της οποίας η αξία είχε συρρικνωθεί με τα χρόνια.

«Σε μία εποχή μεγάλης αναταραχής και αλλαγών ο κόσμος της τέχνης έζησε αντικαθεστωτικά μέσω της Μοντ Λιούις, της ιστορίας της, της τέχνης της» είπε ο Ίθαν Μίλλερ, επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών του Οντάριο.

Πριν από την δημοπρασία, η υψηλότερη τιμή για πίνακά της ήταν 49.890.00 Ευρώ.

Η Καναδή καλλιτέχνης ζούσε σε συνθήκες φτώχειας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και το αποτύπωμά της ως καλλιτέχνιδα μειώθηκε προς τα τέλη της ζωής της καθώς η ίδια έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ασθένεια που επηρέασε τη δουλειά της.

Ενώ εκείνη και ο σύζυγός της πωλούσαν τους πίνακές της στην άκρη το δρόμου σε τουρίστες που επισκέπτονταν την Νόβα Σκότια, η δουλειά της έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, δεκαετίες μετά τον θάνατό της.

Οι αγώνες της και η επιτυχία της καταγράφηκε σε μία βιογραφία του 2016, που σύστησε τη δουλειά της σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι ο αγοραστής του έργου «Black Truck» αύξησε το αρχικό ποσό κατά 7,418.39 ευρώ, αφού είδε την βιογραφία της, τη βραδιά πριν την διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Το έργο βρισκόταν στην κατοχή του καλλιτέχνη Τζον Κίνερ, ο οποίος παρείχε στην Καναδή ζωγράφο μπογιές. Βρισκόταν στον τοίχο του σπιτιού του επί πέντε δεκαετίες.

Η Ιρέν Ντέμας, μαζί με τον σύζυγό της, Τόνι, έκαναν συμφωνία με τον καλλιτέχνη Τζον Κίνερ, ότι σε αντάλλαγμα για ένα σάντουιτς θα μπορούσαν να διαλέξουν έναν πίνακα από τη συλλογή του ίδιου και κάποιων φίλων του.

Τότε είδε το «Black Truck». Η Ιρέν Ντέμας, η οποία απέκτησε το έργο όταν ήταν νεαρή σεφ, είπε ότι έμεινε έκπληκτη με την τιμή της πώλησης.

«Και έχε στα υπόψιν ότι δεν ήταν ένα απλό σάντουιτς. Ήταν ένα εκπληκτικό σάντουιτς , με τσένταρ 5ετούς ωρίμανσης και υπέροχο ψωμί» διευκρίνισε.

Η Lewis είχε στείλει τρία γράμματα στον Κίνερ ευχαριστώντας τον για την καλοσύνη και την γενναιοδωρία του να της παρέχει μπογιές. Τα τρία γράμματα που του έστειλε, επίσης δημοπρατήθηκαν, έναντι 51,907.40 δολαρίων αν και η αρχική εκτίμηση ήταν στα 3,707.67 δολάρια.

Πηγή: Theguardian