ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων δεν θα γίνει πανδημία, μα υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες

Διερευνάται ακόμα το πώς εξαπλώνεται.
via Associated Press

Η κορυφαία ειδικός του ΠΟΥ στην ευλογιά των πιθήκων είπε ότι δεν αναμένεται τα εκατοντάδες κρούσματα που έχουν αναφερθεί ως τώρα να εξελιχθούν σε μια άλλη πανδημία, μα αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άγνωστοι παράγοντες για την ασθένεια, περιλαμβανομένου του πώς ακριβώς εξαπλώνεται και το αν η αναστολή των μαζικών εμβολιασμών πριν δεκαετίες μπορεί με κάποιον τρόπο να επιταχύνει την εξάπλωσή της.

Σε δημόσια συνεδρίαση τη Δευτέρα η Δρ. Ρόζαμουντ Λιούις είπε πως ήταν κρίσιμης σημασίας να δοθεί έμφαση στο ότι η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων που έχουν εντοπιστεί σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως είναι σε γκέι ή bisexual άνδρες, έτσι ώστε οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα και να λάβουν περισσότερα προληπτικά μέτρα οι πληθυσμοί που είναι σε κίνδυνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να το περιγράψουμε αυτό επειδή φαίνεται να αποτελεί αύξηση σε έναν τρόπο μετάδοσης που μπορεί να είχε υποτιμηθεί στο παρελθόν» είπε η Λιούις.

Επίσης προειδοποίησε ότι όλοι κινδυνεύουν δυνητικά από την ασθένεια, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Άλλοι ειδικοί υπέδειξαν πως μπορεί να είναι σύμπτωση το ότι η ασθένεια μεταδόθηκε πρώτα σε γκέι και bisexual άνδρες, λέγοντας πως θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες ομάδες εάν δεν περιοριστεί. Μέχρι τώρα ο ΠΟΥ είπε πως 23 χώρες που δεν είχαν ευλογιά των πιθήκων στο παρελθόν έχουν αναφέρει πάνω από 250 κρούσματα.

Η Λιούις είπε πως είναι άγνωστο εάν η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω του σεξ ή απλά στενής επαφής μεταξύ ανθρώπων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και χαρακτήρισε την απειλή στον γενικό πληθυσμό ως «χαμηλή».

Επίσης προειδοποίησε πως, μεταξύ των υπαρχόντων κρουσμάτων, υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία ανθρώπων με λιγότερες πληγές που είναι πιο συγκεντρωμένες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και κάποιες φορές είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν.

«Μπορεί να έχεις αυτές τις πληγές δύο με τέσσερις εβδομάδες και μπορεί να μην είναι ορατές σε άλλους, μα μπορεί και πάλι να είσαι μολυσματικός» είπε.

Επίσης σημείωσε πως ενώ προηγούμενες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην κεντρική και τη δυτική Αφρική έχουν περιοριστεί σχετικά, δεν είναι ξεκάθαρο εάν εξαπλώνεται χωρίς συμπτώματα ή από αέρος.

Με πληροφορίες από Associated Press