ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων θα αποκτήσει νέο όνομα

Συζητήσεις με ειδικούς.
kontekbrothers via Getty Images

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είναι σε συζητήσεις με ειδικούς για να βρεθεί ένα νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων (monkeypox): Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα αφού πάνω από 30 επιστήμονες έγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα για την «επείγουσα ανάγκη» για ένα όνομα που «δεν κάνει διακρίσεις και δεν στιγματίζει» για τον ιό και την ασθένεια που προκαλεί. Όπως υποστήριξαν, οι αναφορές στον ιό ως «αφρικανικό» είναι ανακριβείς και συνιστούν διάκριση.

Περίπου 1.600 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και 72 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων ήταν ήδη ενδημική, κανένας δεν έχει σημειωθεί στις 32 νέες χώρες που έχουν επηρεαστεί.

Ο ΠΟΥ είπε ότι θα πραγματοποιήσει επείγουσα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να διαπιστωθεί εάν το ξέσπασμα θα καταχωρηθεί ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια υγεία- το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται πως οι μόνες άλλες ασθένειες για τις οποίες έχει γίνει αυτό στο παρελθόν ήταν η γρίπη των χοίρων, η πολιομυελίτιδα, ο Έμπολα, ο Ζίκα και η Covid-19.