ΠΟΥ: Η μοναξιά βλάπτει όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε μια διεθνή επιτροπή για τη μοναξιά που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
.
FG Trade Latin via Getty Images
.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι η μοναξιά είναι μια πιεστική παγκόσμια απειλή για την υγεία, με τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ να λέει ότι οι επιπτώσεις της θνησιμότητας είναι ισοδύναμες με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Ο ΠΟΥ δημιούργησε μια διεθνή επιτροπή για το πρόβλημα – με επικεφαλής τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ, δρ. Vivek Murthy, και την απεσταλμένη της Αφρικανικής Ένωσης για τη νεολαία, Chido Mpemba – μια επιτροπή που αποτελείται από 11 υποστηρικτές και υπουργούς της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Ralph Regenvanu, του υπουργού προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο Βανουάτου της Ωκεανίας, και την Ayuko Kato, υπουργό αρμόδια για τα μέτρα για τη μοναξιά και την απομόνωση στην Ιαπωνία.

Το νέο έρχεται αφ′ ότου η πανδημία της Covid-19 φρέναρε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αυξάνοντας τα επίπεδα μοναξιάς, αλλά και εν μέσω νέας συνειδητοποίησης της σημασίας του ζητήματος. Η επιτροπή του ΠΟΥ για την κοινωνική σύνδεση θα λειτουργήσει για τρία χρόνια.

«Η μοναξιά ξεπερνά τα σύνορα και γίνεται μια παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία που επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης», ανέφερε η Mpemba. «Η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει ηλικία ή όρια».

Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι τόσο μεγάλοι όσο το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα και ακόμη μεγαλύτεροι από εκείνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια, σύμφωνα με τον δρ. Murthy.

Ενώ η μοναξιά συχνά θεωρείται πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες χώρες, ο Murthy ανέφερε ότι τα ποσοστά ενός στους τέσσερις ηλικιωμένους που βιώνουν κοινωνική απομόνωση είναι παρόμοια σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, η μοναξιά σχετίζεται με 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αλλά καταστρέφει και τις ζωές των νέων. Μεταξύ 5% και 15% των εφήβων είναι βιώνουν μοναξιά, σύμφωνα με στοιχεία που είναι πιθανό να είναι υποτιμημένα. Στην Αφρική, το 12,7% των εφήβων βιώνουν μοναξιά σε σύγκριση με το 5,3% στην Ευρώπη.

Οι νέοι που βιώνουν μοναξιά στο σχολείο είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο. (Αυτό) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα. Το αίσθημα αποσύνδεσης και έλλειψης υποστήριξης σε μια δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη εργασιακή ικανοποίηση και απόδοση.

Η Mpemba ανέφερε ότι σε όλη την Αφρική, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από νέους, οι προκλήσεις γύρω από την ειρήνη, την ασφάλεια και την κλιματική κρίση, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, συμβάλλουν στην κοινωνική απομόνωση. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε την αφήγηση που περιβάλλει τη μοναξιά, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς που αποκλείονται από το ψηφιακό χάσμα», είπε.

Ο Murthy πρόσθεσε: «Αυτά τα ζητήματα δεν επηρεάζουν (μόνο) μια χώρα… [Η μοναξιά] είναι μια υποτιμημένη απειλή για τη δημόσια υγεία».

ΠΗΓΗ: The Guardian