Πού ζουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τομέας που «φτιάχνει» πλέον δισεκατομμυριούχους.
BrettCharlton via Getty Images

Το Πεκίνο χάνει την αίγλη του ως η ασιατική πρωτεύουσα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, με τη Βομβάη της Ινδίας να κατακτά για πρώτη φορά την κορυφή, σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα πλούσιων του Ινστιτούτου Hurun.

Σύμφωνα με την ίδια λίστα, την κορυφή του κόσμου με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους για το 2024 κατακτά και πάλι η Νέα Υόρκη με το Λονδίνο να ακολουθεί.

Στην Ασία, όμως η εικόνα άλλαξε φέτος με τη Βομβάη - την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας – να είναι πλέον η πόλη 92 δισεκατομμυριούχων κλέβοντας την κορυφή από το Πεκίνο (91) και τη Σαγκάη (87).

,
,
Hurun Research Institute

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 3.279 δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 5% από το 2023.

Σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών, η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 814 δισεκατομμυριούχους, παρόλο που η χώρα έχασε 155 δισεκατομμυριούχους μέσα στον τελευταίο χρόνο. Οι ΗΠΑ είναι στη δεύτερη θέση με 800 δισεκατομμυριούχους και η Ινδία στην τρίτη με 271 εκ των οποίων οι 92 έχουν επιλέξει την Βομβάη.

Η κακή χρονιά της Κίνας

«Η Κίνα είχε μια κακή χρονιά», σημείωσε η ερευνητική ομάδα. «Η δημιουργία πλούτου στην Κίνα έχει περάσει από βαθιές αλλαγές αυτά τα τελευταία χρόνια, με τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων από ακίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μειώνεται».

Ο Κινέζος Zhong Shanshan, ιδρυτής και πρόεδρος του κολοσσού εμφιάλωσης νερού Nongfu Spring, διατήρησε τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Ο Colin Huang, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, ξεπέρασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tencent, Ma Huateng και άρπαξε τη δεύτερη θέση φέτος.

Η Τέιλορ Σουίφτ στη λίστα των δισεκατομμυριούχων

Στις ΗΠΑ – όπου προστέθηκαν άλλοι 109 δισεκατομμυριούχοι το 2023 – βρίσκονται λίγο πίσω από την Κίνα με 14 δισεκατομμυριούχους λιγότερους.

Μετά τη μεγάλη άνθιση του τεχνολογικού τομέας πριν από 20 χρίνια που αύξησε σημαντικά τον πλούτου στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια τη σκητάλι έχει πάρει η τεχνητή νοημοσύνη καθώς είναι ο τομέας που ευημερεί.

«Ενώ ο [Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia] Jensen Huang έχει κερδίσει πολλούς από τους τίτλους των εφημερίδων καθώς η Nvidia ξεπέρασε το όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύοντάς τον στο Hurun Top 30 ως αποτέλεσμα, οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τη Microsoft, την Google, την Amazon, την Oracle και τη Meta έχουν δει σημαντική αύξης του πλούτο τους καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην αξία που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε η έκθεση.

,
,
Hurun Research Institute

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg έδειξε ότι ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είναι οι δύο κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ με καθαρή περιουσία 201 δισεκατομμύρια δολάρια και 190 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Η Taylor Swift μπήκε στη λίστα της Hurun Research με καθαρή περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού ξεκίνησε την περιοδεία της Eras τον Μάρτιο με sold out εμφανίσης σε ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Αυστραλία, Σιγκαπούρη και Τόκιο μέχρι στιγμής.

«Περισσότερο από το ήμισυ της περιουσίας της προέρχεται από δικαιώματα και περιοδείες, συμπεριλαμβανομένων 190 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρώτο σκέλος της περιοδείας Eras και 35 εκατομμυρίων δολαρίων από τα γυρίσμτα της συναυλίας της. Τα υπόλοιπα ενισχύονται από την αξία του μουσικού της καταλόγου, ιδίως μετά την πώληση των έξι πρώτων άλμπουμ της στη Shamrock Capital για 300 εκατομμύρια δολάρια το 2020», ανέφερε η έκθεση.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη

Μετά τις ΗΠΑ, η Ινδία είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες νέες προσθήκες με 84 νέα μέλη στον εξαιρετικά πλούσιο κατάλογό της.

Άλλωστε η Ινδία, είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο με το ΑΕΠ της να έχει αυξηθεί κατά 8,4% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Τον Δεκέμβριο, το χρηματιστήριο της Ινδίας ξεπέρασε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και έγινε το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο και τώρα αποτιμάται σε πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο πρόεδρος της India’s Reliance Industries Μουκές Αμπάνι συνεχίζει να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο ενδέκατος πλουσιότερος στον κόσμο, με συνολική καθαρή περιουσία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Τον Ιανουάριο, ο Γκαουτάμ Αντάνι, ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Adani, ξεπέρασε για λίγο τον Ambani, αλλά τώρα βρίσκεται τρεις θέσεις πίσω με καθαρή περιουσία 97,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Δημοφιλή