ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2019 16:04 EET

Πούτιν: «Φτιαχτή» η υπόθεση που οδήγησε στην παραπομπή του Τραμπ σε δίκη

Ο Ρώσος πρόεδρος στήριξε τον Αμερικανό ομόλογό του στην ετήσια συνέντευξη Τύπου για το τέλος του έτους.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Δημοκρατικοί παρέπεμψαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για «φτιαχτούς» λόγους, προκειμένου να αναστρέψουν την νίκη του στις εκλογές του 2016.

Ο Πούτιν, μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στο τέλος της χρονιάς, είπε πως περιμένει ότι ο Τραμπ θα «επιβιώσει» και θα παραμείνει πρόεδρος.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, ωστόσο ο Πούτιν, όπως και οι περισσότεροι παρατηρητές, είπε ότι αναμένει η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, να τον απαλλάξει.

«Είναι απίθανο να θελήσουν να καθαιρέσουν έναν εκπρόσωπο του κόμματός τους με βάση λόγους οι οποίοι, κατά την άποψή μου, είναι εντελώς φτιαχτοί».

«Είναι απλά μια συνέχιση της πολιτικής μάχης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου ένα κόμμα το οποίο έχασε τις εκλογές, το Δημοκρατικό, προσπαθεί να φέρει αποτελέσματα με άλλες μεθόδους και μέσα. Πρώτα κατηγόρησαν τον Τραμπ για συνωμοσία με τη Ρωσία. Μετά προέκυψε ότι δεν υπήρξε συνωμοσία και ότι δεν μπορούσε αυτό να αποτελέσει βάση για παραπομπή σε δίκη. Τώρα ονειρεύτηκαν την ιδέα πως κάποιου είδους πίεση ασκήθηκε στην Ουκρανία».

Όπως και να έχει, ο Πούτιν επέκρινε τις ΗΠΑ εν γένει για αυτά που χαρακτήρισε ως μη φιλικά βήματα απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει υιοθετήσει μια πολιτική ανάλογων απαντήσεων.

Ειδικότερα, παραπονέθηκε για αυτό που χαρακτήρισε ως άρνηση ανταπόκρισης στις προτάσεις της Μόσχας για παράταση της συνθήκης ελέγχου εξοπλισμών New START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο χώρες.