Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο

Τουλάχιστον 11 νεκροί, φόβοι για περισσότερους καθώς στο κέντρο της πόλης Κρέμεντσουκ βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης περισσότερα από χίλια άτομα.
|
TWITTER

Ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Kρέμεντσουκ της κεντρικής Ουκρανίας τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 40, όπως δήλωσαν ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν από τον Πρόεδρο, Βολόντιμιρ Zελένσκι δείχνουν μια τεράστια φωτιά να μαίνεται σε ένα εκτεταμένο κτίριο και σκοτεινό καπνό να υψώνεται στον ουρανό καθώς οι θεατές στέκονταν έξω. Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει το βίντεο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι περισσότερα από 1.000 άτομα βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο τη στιγμή της επίθεσης. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα θύματα, αλλά είπε: «Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων».

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, Ντμίτρο Λούνιν, ο οποίος είπε ότι οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια για περισσότερα θύματα.

«Είναι άχρηστο να ελπίζουμε σε ευπρέπεια και ανθρωπιά από τη Ρωσία», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το εμπορικό κέντρο δεν παρουσίαζε «καμία απειλή για τον ρωσικό στρατό» και «δεν είχε στρατηγική αξία». Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σαμποτάρει «τις προσπάθειες των ανθρώπων να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, κάτι που εξοργίζει τους κατακτητές».

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι το εμπορικό κέντρο χτυπήθηκε από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 πάνω από τη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Oλεξέι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε το εμπορικό κέντρο και ένας άλλος έπληξε έναν αθλητικό χώρο στο Kρέμεντσουκ.

To Kρέμεντσουκ, μια βιομηχανική πόλη 217.000 κατοίκων πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο στην περιοχή της Πολτάβα και είναι η τοποθεσία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Ουκρανίας.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στόχευσε σκόπιμα αμάχους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα για να προστατεύσουμε τον λαό μας, χρειαζόμαστε αντιπυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Άντριι Γιερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να είχε τρία κίνητρα για την επίθεση.

«Το πρώτο, αναμφίβολα, είναι να σπείρει τον πανικό, το δεύτερο είναι να... καταστρέψει τις υποδομές μας και το τρίτο είναι να... αυξήσει το διακύβευμα για να ωθήσει την πολιτισμένη Δύση να καθίσει ξανά στο τραπέζι για συνομιλίες», είπε.

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε την πόλη Σεβεροντονέτσκ στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο μετά από επίθεση εβδομάδων, έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους σε όλη την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Χθες Κυριακή, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εννιαώροφο κτίριο κατοικιών και ένα κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο, στο κέντρο του Κιέβου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, όπου ανήκει το Κρεμεντσούκ, ο Ντίμτρι Λουνίν κατήγγειλε ένα «έγκλημα πολέμου» και ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καθώς και μια «απροκάλυπτη και κυνική πράξη κατατρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού».