ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2020 08:56 EET

Πολύνεκρη επίθεση στο βόρειο Σινά

Δέκα «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν, επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επίθεση.

KHALED DESOUKI via Getty Images

Ο αιγυπτιακός στρατός απώθησε την Κυριακή «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον υποδομών των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιφέρεια του Βόρειου Σινά, σκοτώνοντας 10 από τους δράστες και υφιστάμενος επτά απώλειες — νεκρούς και τραυματίες — στις τάξεις του, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο με μια λακωνική ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών οι άνδρες των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων «σκότωσαν 10 τρομοκράτες και κατέστρεψαν όχημα 4x4 που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, προστίθεται χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αιγυπτιακός στρατός προσπαθεί εδώ και χρόνια να καταστείλει την εξέγερση τζιχαντιστών στο βόρειο Σινά (βορειοανατολικά), που κλιμακώθηκε μετά την ανατροπή του στο μεταξύ θανόντος ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.

 Οι ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο του 2018 ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση εναντίον του αιγυπτιακού βραχίονα της οργάνωσης ISIS σε όλη τη χώρα, με έμφαση στη χερσόνησο του Σινά.

 Στην επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται τμήματα της δυτικής ερήμου, μεταξύ της κοιλάδας του Νείλου και των συνόρων με τη Λιβύη.

 Από την έναρξη της επιχείρησης, έχουν σκοτωθεί 840 φερόμενοι ως τζιχαντιστές και 67 στρατιωτικοί, κατά επίσημα στοιχεία. Ο απολογισμός αυτός δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι απαγορευμένη στα ΜΜΕ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)