ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2020 20:18 EET | Updated 05/01/2020 20:18 EET

Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

«Θα δράσουμε στο πλαίσιο του νόμου».

NICHOLAS KAMM via Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν «το διεθνές δίκαιο», μετά τις απειλές που διατύπωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν στοχευθεί 52 ιρανικοί στόχοι, ανάμεσά τους και ιστορικής αξίας χώροι, προκαλώντας κατακραυγή.

«Θα δράσουμε στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε στο δίκτυο ABC ο Πομπέο όταν ερωτήθηκε για το γεγονός ότι το ίδιο το Πεντάγωνο αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των πολιτισμικών αγαθών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε ότι θα επιτεθεί σε κάποιο τόπο πολιτισμικής αξίας-διαβάστε τι είπε», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Fox News ο Μάικ Πομπέο.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε στόχος που πιθανόν να πλήξουμε θα είναι νόμιμος στόχος και στόχος επιλεγμένος για συγκεκριμένη αποστολή, την προστασία και την υπεράσπιση των Αμερικανών», είπε ο Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποτελέσουν στόχο των αντιποίνων του Ιράν.

«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να διαπράξει το Ιράν ένα λάθος και να πάρει την απόφαση να επιτεθεί σε ορισμένες δυνάμεις μας, στους στρατιώτες μας στο Ιράκ ή στη βορειοανατολική Συρία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας,

«Το Ιράν θα διέπραττε σοβαρό λάθος αν το έκανε αυτό αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι η απάντηση του Ιράν στον φόνο του Σουλεϊμανί «θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών θέσεων».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις, ο Πομπέο είπε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται «για κάθε είδους απάντηση». Αναφέρθηκε στην προαναγγελθείσα αποστολή άλλων 3.000-3.500 στρατιωτών στην περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των αμερικανικών θέσεων, καθώς και στις προετοιμασίες που γίνονται για την κυβερνοασφάλεια.

Ο Πομπέο ρωτήθηκε επίσης για την απόφαση που έλαβε κατά την έκτακτη συνεδρίασή του το ιρακινό κοινοβούλιο, με την οποία ζητά τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Απάντησε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει παραιτηθεί και ότι αντιμετώπιζε «τεράστιες απειλές εκ μέρους» της ιρανικής ηγεσίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ιρακινοί θέλουν να παραμείνουν εκεί οι Αμερικανοί για να συνεχίσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την Αμερική», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)