ΗΠΑ και Ιράν απειλούν με εκατέρωθεν χτυπήματα και δηλώνουν στόχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για 52 στόχους των ΗΠΑ στο Ιράν, που προειδοποιεί για πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
ASSOCIATED PRESS

Εκατέρωθεν απειλές για πλήγματα ανταλλάσσουν ΗΠΑ και Ιράν, στον απόηχο του θανάτου του Ιρανού υποστρατήγου Σολεϊμανί από αμερικανική αεροπορική επίθεση στη Βαγδάτη.

Απαντώντας στις ιρανικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών περί σκληρής απάντησης στο αμερικανικό πλήγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter πως «το Ιράν μιλά πολύ παράτολμα για στοχοποίηση συγκεκριμένων assets των ΗΠΑ ως εκδίκηση επειδή απαλλάξαμε τον κόσμο από τον ηγέτη τρομοκρατών τους, που είχε μόλις σκοτώσει έναν Αμερικανό και τραυματίσει βαριά πολλούς άλλους, χωρίς να αναφέρουμε όλους όσους είχε σκοτώσει στη ζωή του, περιλαμβανομένων πρόσφατα εκατοντάδων Ιρανών διαδηλωτών. Ήδη έκανε επίθεση στην πρεσβεία μας και ετοιμαζόταν για επιπλέον χτυπήματα σε άλλες τοποθεσίες. Το Ιράν δεν είναι τίποτα άλλο από πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια. Ας είναι αυτό προειδοποίηση πως, αν το Ιράν χτυπήσει Αμερικανούς, ή αμερικανικά στοιχεία (assets), έχουμε στοχεύσει 52 στόχους (που αντιπροσωπεύουν τους 52 Αμερικανούς ομήρους που είχε πιάσει το Ιράν πολλά χρόνια πριν), κάποιους σε πολύ υψηλό επίπεδο και σημαντικούς για το Ιράν και την ιρανική κουλτούρα, και αυτοί οι στόχοι, και το Ιράν το ίδιο, ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν άλλες απειλές!» έγραψε σε δύο tweets.

Σε tweets που ακολούθησαν ο Τραμπ έγραψε πως «μας επιτέθηκαν, και αντεπιτεθήκαμε. Αν επιτεθούν ξανά, που τους συμβουλεύω να μην το κάνουν, θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρότερα από ό,τι έχουν χτυπηθεί ποτέ», καθώς και ότι «οι ΗΠΑ μόλις δαπάνησαν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Είμαστε οι μεγαλύτεροι και μακράν οι καλύτεροι στον κόσμο! Αν το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανική βάση ή σε Αμερικανούς, θα στείλουμε κάποιους από τους ολοκαίνουριους αυτούς, ωραίους εξοπλισμούς μας προς την κατεύθυνσή τους...και χωρίς να διστάσουμε!».

Σε άλλο tweet, ο Τραμπ έγραψε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και «ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο» αν το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή αμερικανικό στόχο.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται».

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είπε ότι αν υπάρξουν επιθέσεις από το Ιράν κατά αμερικανικών στόχων, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με «νόμιμα πλήγματα» εναντίον αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις και ενορχηστρώνουν τέτοιες επιθέσεις. «Η ανάλυση πληροφοριών έδειξε ξεκάθαρα πως η απουσία δράσης- το να αφήσουμε τον Σολεϊμανί να συνεχίσει να συνωμοτεί και να κάνει σχέδια, την τρομοκρατική του εκστρατεία- δημιουργούσε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι το να προβούμε στην ενέργεια που προβήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Το Ιράν, από πλευράς του, καταδίκασε τον Τραμπ την Κυριακή ως «τρομοκράτη με κοστούμι», ενώ η ΕΕ, η Βρετανία και το Ομάν καλούσαν τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν.

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, απάντησε μέσω Twitter, γράφοντας πως «έχοντας διαπράξει μεγάλες παραβάσεις του διεθνούς δικαίου στις θρασύδειλες δολοφονίες της Παρασκευής, ο Τραμπ απειλεί να διαπράξει ξανά νέες παραβάσεις του jus cogens (αναγκαστικού δικαίου). Η στοχοποίηση χώρων πολιτισμού είναι έγκλημα πολέμου. Όσον και αν κλωτσούν και αν φωνάζουν, το τέλος της βλαβερής παρουσίας των ΗΠΑ στη δυτική Ασία έχει αρχίσει». Επίσης, πρόσθεσε πως «αυτοί που υποκρίνονται τους διπλωμάτες και αυτοί που χωρίς ντροπή υπέδειξαν ιρανικούς στόχους πολιτιστικού και αμάχου χαρακτήρα δεν θα έπρεπε καν να μπουν στη διαδικασία να ανοίξουν νομικό λεξικό. Το jus cogens αναφέρεται στις επιτακτικές νόρμες του διεθνούς δικαίου, δηλαδή διεθνείς κόκκινες γραμμές. Αυτό είναι ένα μεγάλο “όχι”».

«Όπως το ISIS, όπως ο Χίτλερ, όπως ο Τζένγκις (Χαν)! Μισούν τους πολιτισμούς. Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης με κοστούμι, Θα μάθει ιστορία πολύ σύντομα- πως κανείς δεν μπορεί να νικήσει το μεγάλο ιρανικό έθνος και τον πολιτισμό του» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Αζαρί- Τζαρομί. Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Μουσαβί, δήλωσε πως το Ιράν θα αποφασίσει για το επόμενο βήμα όσον αφορά στη σταδιακή απόσυρσή του από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεδομένων των αμερικανικών απειλών.

Ο Χοσεΐν Ντενγκάν, στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNN από την Τεχεράνη, πως «η απάντηση σίγουρα θα είναι στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων».

Όπως είπε ο Ντενγκάν, πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας και κύριος στρατιωτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ, «ήταν η Αμερική που άρχισε τον πόλεμο. Οπότε θα έπρεπε να αποδεχτούν ανάλογες αντιδράσεις στις ενέργειές τους. Το μόνο που μπορεί να δώσει τέλος σε αυτή την πολεμική περίοδο είναι οι Αμερικανοί να δεχτούν ένα χτύπημα αντίστοιχο αυτού που έδωσαν. Μετά δεν θα έπρεπε να επιδιώξουν νέο κύκλο».

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ διατάξει χτυπήματα εναντίον στόχων πολιτιστικού χαρακτήρα, είπε πως «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός, κανένα αμερικανικό πολιτικό κέντρο, καμία αμερικανική στρατιωτική βάση, κανένα αμερικανικό πλοίο δεν θα είναι ασφαλές. Και έχουμε πρόσβαση σε αυτά».

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ έκαναν «μεγάλο λάθος» σκοτώνοντας τον Σολεϊμανί- προκαλώντας την απάντηση του Τραμπ. Επίσης, είχε αναφέρει πως οι Αμερικανοί θα υποστούν επιπτώσεις «όχι μόνο σήμερα, αλλά και στα προσεχή χρόνια».

Σημειώνεται πως και Ιρανός αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό αμερικανικών στόχων (35) για πιθανές επιθέσεις αντιποίνων: Ο Ιρανός στρατηγός Γκολαμαλί Αμπουχαμζέ, έθεσε ζήτημα επιθέσεων εναντίον πλοίων στον Περσικό Κόλπο: «Τα Στενά του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας σημείο για τη Δύση, και μεγάλος αριθμός αμερικανικών αντιτορπιλικών και άλλων πολεμικών περνούν από εκεί...ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν εντοπιστεί από το Ιράν εδώ και καιρό...περίπου 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή, καθώς και το Τελ Αβίβ, είναι εντός των δυνατοτήτων μας».

(με πληροφορίες από Reuters, CNN, BBC, Financial Times)

Δημοφιλή