Ο Τραμπ αποφάσισε να σκοτώσει τον Σολεϊμανί παρά τις αντιδράσεις των συνεργατών του

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times.
ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε ξαφνικά στην πιο ριζοσπαστική από τις επιλογές για την αντιμετώπιση του Ιράν, παρά την ανησυχία των προβληματισμένων συνεργατών του, τόσο ως προς τη νομιμότητα της ενέργειας, όσο και ως προς τις επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έμειναν άφωνοι όταν ο Τραμπ αποφάσισε να στοχεύσει εναντίον του Στρατηγού Κασίμ Σολεϊμανί, κατά την διάρκεια της επίθεσης με drone στη Βαγδάτη, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ηταν μία έκπληξη από έναν πρόεδρο, ο οποίος συχνά εξέφραζε την επιθυμία του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής και να μην εμπλέξει την χώρα του σε έναν πιθανό πόλεμο στην περιοχή. Σύμφωνα με το Associated Press, ο πρόεδρος υποστήριξε την πιό ακραία επιλογή, παρά τους φόβους κάποιων εκ των συνεργατών του για τη νομιμότητά της και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις περί ”άμεσων ενεργειών” από την πλευρά του Ιράν.

Ο φόνος του Σολεϊμανί ήταν ανάμεσα στις εναλλακτικές που παρουσιάστηκαν στον Τραμπ, ενώπιον πληροφοριών - που δεν θεωρήθηκαν αξιόπιστες από κάποιους αξιωματούχους - περί επικείμενων επιθέσεων του Ιραν σε αμερικανικές πρεσβείες και εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, την Συρία και τον Λίβανο.

Οι συνεργάτες του, ωστόσο, δεν περίμεναν ότι ο Τραμπ θα διάλεγε αυτή την εναλλακτική, την οποία, σύμφωνα με τους NYT, είχε απορρίψει πριν από μία βδομάδα. Η γνώμη του άλλαξε το βράδυ της Πέμπτης, όταν παρακολούθησε ταραγμένος τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών δικτύων για τις επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από το Ιράν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, οι πληροφορίες γύρω από τις επιθέσεις ήταν αδύναμες και φαινόταν ότι ο Σολεϊμανί δεν είχε αναμιχθεί σε τίποτα περισσότερο ”από τα συνήθη”. Οποιαδήποτε μεγάλη επιχείριση θα χρειαζόταν την έγκριση του ανώτατου ηγέτη του Ιραν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η οποία δεν είχε δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πένς, επέμεναν ότι οι επιθέσεις ”επικείντο”. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης με drone την Παρασκευή, ”για να σταματήσει ένας πόλεμος” και όχι ”για να αρχίσει”.

Παρ′ όλα αυτά, η έναρξη του πολέμου μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που πέτυχε η αμερικανική επίθεση.

″Είναι σαν να χτυπάς μια σφηκοφωλιά με μπαστούνι του μπέιζμπολ” δήλωσε στην Washington Post ο Ρόμπερτ Μπάερ, πρώην αξιωματούχος της CIA στη Μ. Ανατολή. ”Δεν το κάνεις, εκτός κι αν είσαι έτοιμος να κάνεις πόλεμο με τις σφήκες...”

Ο αγιατολάχ απείλησε με ”ισχυρή εκδίκηση”. Πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες έγιναν ήδη το Σάββατο, πολύ κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και σε μία παρακείμενη αεροπορική βάση του Ιράκ, στην οποία βρίσκονταν αμερικανικές δυνάμεις, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα. Δεν αποκλείονται επιθέσεις και σε άλλες βάσεις με αμερικανικό στρατό, καθώς επίσης σε κτίρια αμερικανικών πρεσβειών και προξενείων σε άλλες χώρες της Μ.Ανατολής. Παράλληλα, οι ΗΠΑ μπορεί να γίνουν στόχος μεγάλης κυβερνοεπίθεσης από την πλευρά του Ιράν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μ. Ανατολή βρίσκονται σε συναγερμό, όπως επίσης η Νέα Υόρκη και άλλες, μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, υπό τον φόβο να στοχοποιηθούν από τρομοκράτες. Κάποιοι Ιρανοί πράκτορες μπορεί να είναι ήδη σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με πρώην και νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν στην Washington Post.

Το Σάββατο, ο Τραμπ απείλησε να απαντήσει ανάλογα σε οποιαδήποτε Ιρανικά αντίποινα, μιλώντας για επιθέσεις σε 52 στόχους, μεταξύ των οποίων και πολιτιστικά μνημεία.

″Είναι κλασικός κύκλος κορύφωσης, η οποία, σε αυτή τη φάση, δεν φαίνεται να έχει τέλος” δήλωσε ο Τζον ΜακΛάφλιν, πρώην υποδιοικητής της CIA.

″Οι Αμερικανοί είναι πλέον εντελώς απρόβλεπτοι” δήλωσε στο Bloοmberg ο Ζεράρ Αρνό, πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ και στα Ηνωμένα Εθνη. ”Δεν υπήρξε καμμία αντίδραση μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον των τάνκερ και των πετρελαιοπηγών της Σαουδικής Αραβίας και τώρα, εντελώς ξαφνικά, έγινε αυτό το χτύπημα εναντίον του Σολεϊμανί. Ολα εξαρτώνται από τις απρόβλεπτες αντιδράσεις ενός και μόνο ανθρώπου...”

Δημοφιλή