Πορτογαλία: Πώς η έρευνα για την μικρή Μαντλίν ανοίγει υπόθεση βιασμού μετά από 16 χρόνια

Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση μετά από καταγγελίες της γυναίκας που έπεσε θύμα κακοποίησης το 2004.

Μια υπόθεση βιασμού που ήρθε στην επιφάνεια πριν από 16 χρόνια ανοίγει και πάλι η πορτογαλική αστυνομία κι αυτό γιατί υπάρχουν υποψίες πως ο φερόμενος ως δράστης, είναι ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν, δηλαδή ο Κριστιάν Μπρίνκερ.

Ο άνδρας που κατηγορεί η 37χρονη Χέζελ Μπεχάν καταδικάστηκε για έναν άλλο βιασμό έναν χρόνο μετά την επίθεση στην ίδια και δύο χρόνια πριν την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν.

Την εβδομάδα που πέρασε οι ντετέκτιβ που έχουν αναλάβει την υπόθεση συγκέντρωσαν τα στοιχεία που είχαν στα αρχεία τους για να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν όντως να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα εναντίον του υπόπτου.

Ένα πρόβλημα που αυτή την ώρα αντιμετωπίζουν είναι πως οι ζωτικής σημασίας εγκληματολογικές αποδείξεις με πιθανό DNA καταστράφηκαν κατόπιν εντολής του δικαστή, μια πρακτική που συναντάται συχνά στην Πορτογαλία στις περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται κανένας ύποπτος.

Πηγή που μίλησε αποκλειστικά στο Sky News είπε: «Οι ερευνητές αναζητούν εκ νέου αποδεικτικά στοιχεία και ανοίγουν πάλι την υπόθεση».

Η 20 ετών τότε Μπεχάν ταξίδεψε στην Praia da Rocha τον Απρίλιο του 2004 προκειμένου να κάνει διακοπές.

Ένα βράδυ, ένας άνδρας με μάσκα ανέβηκε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος της και της επιτέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ εκείνη κοινόταν.

Ο δράστης την απείλησε με μαχαίρι και την βίασε επανειλημμένα. Πριν φύγει την άφησε αιμόφυρτη στο δωμάτιο.

Τον περασμένο μήνα όταν ανακοινώθηκε από τις Αρχές πως ο Μπρίνκερ είναι ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση της Μαντλίν, η Μπεχάν επικοινώνησε με την ειδική ομάδα που είχε αναλάβει την υπόθεση εκφράζοντας τις ανησυχίες της.

«Υπέστην τεράστιο σοκ όταν διάβασα πως ο άνδρας είχε επιτεθεί σε μια γυναίκα περίπου το 2005, τόσο εξαιτίας των μεθόδων που χρησιμοποίησε όσο και της συνέπειας με την οποία τα είχε όλα προγραμματίσει», είπε στον Guardian κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

Οι ντετέκτιβ της Scotland Yard πήραν συνέντευξη από την Μπεχάν και αργότερα την ενημέρωσαν πως επικοινώνησαν με την πορτογαλική αστυνομία για να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπρίκνερ είχε αποκαλύψει τις αρρωστημένες σεξουαλικές του ορέξεις ενώπιον Πορτογάλου ανακριτή, τότε όμως οι αρχές της χώρας δεν είχαν σκεφτεί πως θα μπορούσε να είναι ο απαγωγέας του τρίχρονου κοριτσιού.

Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι έχει βιάσει παιδιά στην Γερμανία, το όνομά του δεν καταγράφηκε από την αστυνομία, αλλά ούτε συμπεριελήφθη στη λίστα με τους πιθανούς απαγωγείς της Μαντλίν από την Praia da Luz στην Πορτογαλία το 2007.

Ο Γερμανός παιδεραστής είχε υποστηρίξει ότι είχε ποινικό μητρώο στην πατρίδα του, καθώς είχε διαπράξει σεξουαλικά αδικήματα όταν έδινε κατάθεση για κλοπή ντίζελ από εμπορικά φορτηγά στο Αλγκάρβε το 2006.

«Όταν ήμουν 17 ετών, είχα καταδικαστεί τη Γερμανία για κλοπή και σεξουαλικά αδικήματα», είχε πει το 2006 στον Πορτογάλο ανακριτή ο Μπρίκνερ.

Πρόκειται για μία πληροφορία που εκθέτει ανεπανόρθωτα τις πορτογαλικές αρχές οι οποίες φέρεται να αγνόησαν εξαρχής τα «σημάδια» ότι ο Κριστιάν Μπρίκνερ μπορεί να κρύβεται πίσω από την υπόθεση απαγωγής.

Το 2006, ο Μπρίκνερ καταδικάστηκε επίσης σε οκτώ μήνες φυλάκιση για κλοπή ντίζελ από εμπορικά φορτηγά.

Δημοφιλή