CULTURE
22/12/2017 07:38 EET

Πώς η ιταλική μόδα περισώζει τα μνημεία της χώρας

Ο Brunello Cucinelli θα ανακαινίσει θέατρο που χτίστηκε πριν από 250 χρόνια στην Περούτζια

ullstein bild via Getty Images
Γέφυρα του Ριάλτο, Βενετία

Από την Tod’s ως την Diesel, κι από τον Giorgio Armani ως τον οίκο Bottega Veneta, είναι αμέτρητα τα μεγάλα ονόματα της Ιταλικής μόδας που αναλαμβάνουν να ανακαινίσουν ιστορικά κτήρια της Ιταλίας (Κολοσσαίο, Γέφυρα του Ριάλτο κ.α.). Η χώρα, άλλωστε, είναι διάσημη για τη μόδα, το φαγητό και την ιστορία της – επίσης, οι φίρμες μόδας έχουν ως κύρια προτεραιότητά την αισθητική και την κληρονομιά. Επομένως, το πάντρεμα των δύο λειτουργεί ανταποδοτικά, αφενός καθώς βελτιώνουν την εικόνα της χώρας, αφετέρου επειδή ενισχύεται το προφίλ του οίκου.

Ο Brunello Cucinelli, διάσημος για τα φινετσάτα αξεσουάρ και πλεκτά του, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και ανακαινίσει το θέατρο Morlacchi στην καρδιά της Περούτζια, στην Ιταλία. Το θέατρο βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από το Solomeo, το μεσαιωνικό χωριό στην Umbria, στο οποίο εδρεύει η εταιρεία Cucinelli. «Οφείλω μεγάλη ευγνωμοσύνη στην υπέροχη πόλη μου, η οποία μου έδωσε τόσα πολλά», είπε ο Cucinelli, εξηγώντας ότι το να επαναφέρει το θέατρο της πόλης στην αρχική του δόξα ήταν ένα από τα όνειρά του. «Πιστεύω ότι χώροι όπως αυτοί είναι το μέλλον των όμορφων πόλεών μας και πρέπει να προστατεύονται με αγάπη, καθώς η τέχνη είναι ο σπόρος του πολιτισμού», ανέφερε ο σχεδιαστής, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Το θέατρο Morlacchi οικοδομήθηκε το 1778 και ήταν αρχικά ένα σύμβολο της μεσαίας τάξης, ως εναλλακτική λύση στο Teatro del Pavone στο οποίο παρακολουθούσαν παραστάσεις οι αριστοκράτες. Τη δεκαετία του ’50, περιήλθε στην κυριότητα του δήμου. Στο θέατρο παρακολουθούν παραστάσεις 80.000 θεατές κάθε θεατρική περίοδο.

FILIPPO MONTEFORTE via Getty Images
Ο σχεδιαστής Brunello Cucinelli

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Brunello Cucinelli επενδύει στη διαφύλαξη των πολιτιστικών αγαθών της ιταλικής περιφέρειας. Το 2011 ανακοίνωσε τη δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Αψίδας του Αυγούστου, της Ετρουσκικής Αψίδας στην Περούτζια, η οποία χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης. Πέρυσι, δεσμεύθηκε να στηρίξει τα έργα αποκατάστασης μονής των Βενεδικτίνων στην πόλη Νόρτσια, κοντά στην Περούτζια, που υπέστη ζημιές από τον σεισμό που έπληξε τις κεντρικές περιοχές της Ιταλίας το καλοκαίρι. Τον Ιανουάριο ανέλαβε επίσης να συμμετάσχει στις προσπάθειες αποκατάστασης του πύργου, Torre Civica, ο οποίος επίσης υπέστη ζημιές από τον σεισμό.

Το 1985 ο Cucinelli αγόρασε το κάστρο του Solomeo του 14ου αιώνα και τον περιβάλλοντα χώρο για να στεγάσει την έδρα της επιχείρησης και από τότε έχει αναβαθμίσει ολόκληρο το χωριό, παρέχοντας στους υπαλλήλους του ένα άνετο και φιλόξενο περιβάλλον που περιλαμβάνει όχι μόνο το εργοστάσιο παραγωγής, αλλά και ένα θεατρικό συγκρότημα, μια βιβλιοθήκη, την Ακαδημία Aurelian Νεο-Ανθρωπιστικών Σπουδών, που φιλοξενεί σεμινάρια φιλοσοφίας, ιστορίας, αρχιτεκτονικής και πνευματικότητας, έναν αμπελώνα και μια σχολή, στην οποία διδάσκονται, μεταξύ άλλων, κηπουρική, όλα τα στάδια ραπτικής και πλέξιμο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)