Πως η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης θα μπορούσε να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας

Ποια είναι η πριγκίπισσα Ubolratana
Pacific Press via Getty Images

Μια πρωτοφανής αλλαγή ίσως έρθει στην πολύπαθη πολιτική σκηνή της Ταϊλάνδης, μετά την απόφαση ενός πολιτικού κόμματος να χρήσει υποψήφια για την πρωθυπουργία της χώρας την αδερφή του βασιλιά Vajiralongkorn.

Η πριγκίπισσα Ubolratana Rajakanya είναι 67 ετών και είναι η μεγαλύτερη αδερφή του βασιλιά. Θα κατέβει στις εκλογές του Μαρτίου με το πολιτικό κόμμα Raksa Chart , συμμαχώντας με τον λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra, ο οποίος και απομακρύνθηκε από την εξουσία βίαια από το στρατό, στο πραξικόπημα του 2005. Έκτοτε η Ταϊλάνδη κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα με επικεφαλής τον ηγέτη του πραξικοπήματος, που έγινε πρωθυπουργός, Prayut Chan-o-Cha.

Ο ηγέτη του πραξικοπήματος, που έγινε πρωθυπουργός, Prayut Chan-o-Cha.
Ο ηγέτη του πραξικοπήματος, που έγινε πρωθυπουργός, Prayut Chan-o-Cha.
ODD ANDERSEN via Getty Images

Αυτό θα είναι και ο βασικός αντίπαλος της πριγκίπισσας, ο οποίος επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα του την περασμένη Παρασκευή.

Αναλυτές λένε ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση ανάμειξης ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας στον ενεργό πολιτικό στίβο, 86 χρόνια μετά το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στην Ταιλάνδη. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι υποστηρίχθηκε από το νέο βασιλιά της χώρας, η στέψη του οποίου θα γίνει αρχές Μαΐου.

«Είναι ιστορική στιγμή», λέει στο CNN ο Paul Chambers, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Ταιλάνδης. «Νομίζω ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του σημερινού βασιλιά να αυξήσει την προσωπική του επιρροή σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε. «Να βάλει την αδελφή του σε μια τέτοια θέση... Δεν το κάνει μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη της Βασιλείας αυξάνεται όλο και περισσότερο στην ταϊλανδική πολιτική σκηνή σήμερα».

Οι εκλογές της 24ης Μαρτίου θεωρείται ότι θα επιτελέσουν ψήφο μεταξύ μιας μορφής δημοκρατίας και μιας νομιμοποιημένης αυταρχικής κυριαρχίας.

Ποια είναι

Η Ubolratana είναι το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Bhumibol Adulyadej, ο οποίος πέθανε το 2016, και της βασίλισσας Sirikit. Τα βασιλικά μέλη δεν απαγορεύεται να ασχοληθούν με την πολιτική, αλλά στο παρελθόν είχαν επιλέξει να παραμείνουν ουδέτερα.

Η πριγκίπισσα Ubolratana είναι επίσης τραγουδίστρια και ηθοποιός
Η πριγκίπισσα Ubolratana είναι επίσης τραγουδίστρια και ηθοποιός
ASSOCIATED PRESS

Η Ubolratana ήταν πολύ κοντά στον πατέρα της. Μάλιστα οι δύο τους κέρδισαν χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα το 1967 στα Southeast Asian Games.

Παραιτήθηκε από τον βασιλικό της τίτλο όταν παντρεύτηκε τον Αμερικανό σύζυγό της Peter Ladd Jensen το 1972 και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε βιοχημεία στο ΜΙΤ. Το ζευγάρι είχε τρία παιδιά, αλλά το δεύτερο παιδί τους, ο Khun Bhumi Jensen - γνωστός ως Khun Poom - πέθανε στο τσουνάμι του 2004.

Μετά το διαζύγιό της το 1998, επέστρεψε στην Ταϊλάνδη μόνιμα το 2001 και έγινε ενεργό μέλος της βασιλικής ζωής. Εργάζεται ως εκπρόσωπος του τουρισμού της Ταϊλάνδης για περισσότερα από 10 χρόνια.

Στις Κάννες
Στις Κάννες
MARTIN BUREAU via Getty Images

Η Ubolratana δημιούργησε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Ίδρυμα Khun Poom, το οποίο πήρε το όνομά του από τον γιο της που βοηθά τα παιδιά με αυτισμό και άλλες μαθησιακές δυσκολίες. Είναι επίσης επικεφαλής μιας εκστρατείας που βοηθά τους νέους να παραμένουν μακριά από τα ναρκωτικά.

Είναι επίσης τραγουδίστρια και ηθοποιός. Εχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες και δραστηριοποιείται πολύ στα social media, όπου τα τραγούδια και της έχουν γίνει viral.

Πηγή: CNN