«Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες;»

«Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες;»
Paul Williams - Funkystock via Getty Images

Από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης από τον Μέγα Κωνσταντίνο το έτος 330 μ.Χ. ως και την κατάληψη της πρωτεύουσας το 1453 από τους Οθωμανούς, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άντεξε στον χρόνο για έντεκα ολόκληρους αιώνες. Πού οφείλεται το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα;

Ύστερα από δεκαετίες διδασκαλίας και έρευνας, o Michel Kaplan [Μισέλ Καπλάν], στο τελευταίο του βιβλίο Γιατί το Βυζάντιο; Μία αυτοκρατορία έντεκα αιώνων σκιαγραφεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των έντεκα αιώνων κυριαρχίας, επιρροής και ευημερίας του Βυζαντίου. Σε μια εξαιρετική σύνθεση, επισημαίνει τα κύρια στοιχεία που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας και όλα όσα οφείλει στο Βυζάντιο ο σύγχρονος πολιτισμός.

Το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο Diane Potier-Boes της Γαλλικής Ακαδημίας το 2017.

Στη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., (στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση), ο διαπρεπής βυζαντινολόγος αναλύει τους γεωγραφικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας.

Πώς κατάφεραν η επιλογή της γεωγραφικής θέσης, η ασύγκριτη ποιότητα της διοικητικής οργάνωσης του Βυζαντίου καθώς και η ιδεολογία στην οποία στηρίχθηκε η εξουσία να εξασφαλίσουν την ανωτερότητα της αυτοκρατορίας;

Ο Michel Kaplan υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon Sorbonne για πολλά χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας από το 1990 ως το 1995. Έγινε αντιπρόεδρος του εν λόγω Πανεπιστημίου το 1997 και αργότερα εξελέγη πρόεδρός του για το διάστημα 1999-2004. Διηύθυνε το Κέντρο Ερευνών Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ίδρυμα Ερευνών για το Βυζάντιο, το Ισλάμ και τη Μεσόγειο κατά τον Μεσαίωνα. Από το 2001 έως το 2007, διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, ενώ από το 2006 έως το 2016 ταμίας της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών.

Στη βιβλιογραφία του περιλαμβάνονται ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, το βιβλίο Βυζάντιο και Ελλάδα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δεληθανάσης, καθώς και το πρόσφατο σύγγραμμά του Γιατί το Βυζάντιο; που κυκλοφορεί στις 8 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η σειρά διαλέξεων «CNRS–Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» που διοργανώνεται προς τιμήν των ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου. (www.megaron.gr)

Δημοφιλή